7 nieuwe kleinschalige woningen op voormalige camping in Zemst

Op Felix Cottage Club in Zemst werden zeven nieuwe kleinschalige wooneenheden geplaatst. Felix Cottage Club, een voormalige camping, is een woonsite waar de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Zemst en SVK Webra experimenteren met kleinschalig wonen.


Energiezuinige en duurzame woningen ​

De zeven geplaatste wooneenheden zijn budgetvriendelijke, compacte en verplaatsbare modules, opgebouwd uit duurzame materialen. Met deze constructies springt men spaarzaam om met ruimte, materiaal-, water- en energiestromen. Regenwaterputten worden gedeeld en er zijn stoepkasten voor de elektriciteit buiten de woning. De woonunits zijn energiezuinig, worden verwarmd met warmtepompen en zijn van zonnepanelen voorzien.

In Felix Cottage Club in Zemst werden zeven nieuwe kleinschalige wooneenheden gebouwd (copyright: Lander Loeckx)
In Felix Cottage Club in Zemst werden zeven nieuwe kleinschalige wooneenheden gebouwd (copyright: Lander Loeckx)

Deze woonunits werden ontworpen door architectenbureau A2D en gebouwd in het atelier van Module Home. Er werd gekozen voor een Design & Build-procedure waarbij de ontwerper en de uitvoerder gezamenlijk een project indienen. Door van in het begin nauw samen te werken kon sterk worden ingezet op een geïntegreerd ontwerp. Er werden vier verschillende woontypologieën voorzien met 1 of 2 slaapkamers, allemaal met een grondoppervlakte van minder dan 60m².

Ontwerp en realisatie 7 woningen FCC.pdf

PDF - 17 Mb

Zemst Felix Cottage als proeftuin voor kleinschalig wonen

Op de site werden, vanuit de catalogus kleinschalig wonen, reeds verschillende kleinschalige woonmodules geplaatst. Deze staan er naast andere kleine wooneenheden die door de bewoners zelf werden gebouwd met een recht van opstal.

“De plaatsing van kleinschalige wooneenheden past in het herhuisvestingstraject van de bewoners van de slechte chalets dat als oplossing voor de problematiek van de permanente bewoning op deze voormalige camping naar voor werd geschoven”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor wonen. “Deze site is een soort proeftuin waar we, samen met de gemeente Zemst, met de eigenaar van de gronden, en het sociaal verhuurkantoor Webra, experimenteren met kleinschalig wonen”.

Binnenzicht van een kleinschalige woning (copyright: Lander Loeckx)
Binnenzicht van een kleinschalige woning (copyright: Lander Loeckx)

De woonkwaliteit, het wooncomfort en de woonomgeving op de site is er door het vervangen van slechte woningen door de nieuwe projecten met kleinschalige woonunits, sterk op verbeterd. ​
Een tiental krotwoningen/chalets werden voor het nieuwe project afgebroken. Er werden zones voor permanent wonen aangeduid, er werden groene zones voorzien op de site en in de kleinschalige woonunits kan uiteraard energiezuiniger gewoond worden. ​

De 7 nieuwe woonunits worden verhuurd via SVK Webra. Bewoners die voldeden aan de voorwaarden om sociaal te huren, kunnen met voorrang verhuizen naar een kwaliteitsvolle kleinschalige sociale woning in hun buurt.

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Katrien Tratsaert

Dienst wonen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be