7 landbouwers telen hennep in Getestreek

Zeven landbouwers uit Geetbets, Linter, Tienen, Hoegaarden en Landen experimenteren met de teelt van hennep. Ze zaaiden 15 hectare landbouwgrond in met gecertifieerde zaden. Hennep biedt mogelijkheden voor de diversificatie van de teelten en voor de aanpassing van de landbouw aan de klimaatverandering.


“De hennepplant kwam van oudsher voor in onze streken, maar verdween uit het landschap. We zijn blij dat deze teelt terug een plaats krijgt in Vlaams-Brabant. Binnenkort zullen de typische waaierblaadjes te zien zijn op een aantal velden”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning en economie.

Zeven landbouwers uit de Getestreek gaan experimenteren met legale hennepteelt
Zeven landbouwers uit de Getestreek gaan experimenteren met legale hennepteelt

Hennep zorgt voor een verbreding van de landbouw

Hennep is vooral bekend als moederplant van cannabis. Maar deze plant bestaat ook in andere varianten die voor vele zaken gebruikt kunnen worden, zoals grondstof in de bouw- en textielindustrie, of superfood. ​
De hennepzaden die gebruikt worden in de Getestreek zijn een legale variant, gecertifieerd door het Departement Landbouw en Visserij.

“Dit project zorgt voor een teeltdiversificatie binnen de landbouw. Wij zijn dan ook blij om de landbouwers, die met hennep aan de slag gaan, te ondersteunen,” zegt Marc Wijnants, burgemeester van Linter.

De nieuwe teelt zal gebruikt worden voor de creatie van duurzame isolatie- en bouwmaterialen. Hiervoor wordt een samenwerking met het bedrijf Exie uit Herzele opgestart.

Hennep is een extra teelt en is klimaatbestendig
Hennep is een extra teelt en is klimaatbestendig

Hennep speelt een rol in de klimaatadaptatie

Met de experimentele teelt van hennep worden de mogelijkheden van hennepteelt voor de klimaatadaptie in de landbouw onderzocht. Hennep is immers een gewas dat een positieve invloed heeft op de bodemkwaliteit, droogtebestendig is, zorgt voor CO2 opslag en ook geen nood heeft aan gewasbeschermingsmiddelen. De aanplant in de Getestreek is een manier om te testen of dit klopt. De Bodemkundige Dienst van België voert hiervoor metingen uit tijdens de teelt.

“We kijken zeer geïnteresseerd naar de groei van de plant en de mogelijkheden die dit kan bieden voor de streek. Hier is droogte een reëel probleem en het is belangrijk om landbouwers te helpen in hun zoektocht naar droogteresistente gewassen,” zegt Jean-Pierre Taverniers, burgemeester van Hoegaarden. ​

Het project “Hennep in de Getestreek” kadert binnen Water+Land+Schap en kwam tot stand in het kader van het strategisch project OnverGETElijk!, een samenwerking tussen Regionaal Landschap Zuid-Hageland, provincie Vlaams-Brabant en de gemeenten Landen, Tienen, Zoutleeuw, Linter, Geetbets en Hoegaarden. ​

 

 ​ ​

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

An Steegen

Projectcoördinator SP OnverGETElijk!, Provincie Vlaams-Brabant

Maud Davadan

Projectmedewerker SP OnverGETElijk!, Regionaal Landschap Zuid-Hageland

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be