62.500 euro voor versterking handelskernen van Zoutleeuw, Dilbeek, Bierbeek, Lennik en Tremelo

De provincie Vlaams-Brabant geeft 62.500 euro voor 5 projecten die de handelskern in Zoutleeuw, Dilbeek, Bierbeek, Lennik en Tremelo moeten versterken.

“Kernversterking staat hoog op onze agenda”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “Door handelskernversterkende initiatieven te ondersteunen, dragen we als streekmotor bij tot een bloeiende economie in onze streek. Daarnaast streven we naar leefbare en levendige dorps- en stadskernen met een toegankelijk en gevarieerd aanbod aan wonen, werken en detailhandel”.

Daarom geeft de provincie Vlaams-Brabant steun aan gemeentelijke projecten die de dorps- en stadskernen verkeersveiliger, aantrekkelijker en beter bereikbaar maken. Zo worden de voorwaarden gecreëerd om de bestaande handel in de kernen te versterken en de leegstand tegen te gaan.

De gemeenten Dilbeek, Zoutleeuw, Lennik, Tremelo en Bierbeek investeren in de verbetering van de omgevingskwaliteit en de verkeersveiligheid in de handelskern van de gemeente.

 • De gemeente Dilbeek werkt aan de heraanleg van de handelskern. Het doel is de herwaardering van de buurt, het gezellig maken van de omliggende straten, de creatie van terrassen voor horecazaken en het aantrekkelijk maken om handel te drijven. Investeringen in groenaanleg en straatmeubilair moeten de omgevingskwaliteit van de handelskern verhogen.
  Bovendien wil de gemeente een veiligere verkeerssituatie creëren en worden de parkings geoptimaliseerd.
  De heraanleg kadert in het Masterplan ‘Dilbeekse kern’ en verloopt in verschillende fasen. Het startschot werd gegeven in februari 2018, maar het project loopt door tot in 2019.
   
 • De stad Zoutleeuw zal door gerichte investeringen in groenvoorziening en marktmeubilair de verbinding tussen het administratief centrum Aen den Hoorn, de markt en de Gete versterken. Het project moet zorgen voor een hogere kwalitatieve beleving van een bezoek aan Zoutleeuw en op die wijze de stadskern herwaarderen en de lokale horeca versterken.
  De markt zal vergroend worden via de aanleg van twee groene eilanden met betonplaten met boombank, grasmatten en beplanting.
   
 • In Lennik richt de gemeente het marktplein opnieuw in met het oog op het creëren van een rust- en belevingsplek in de handelskern. De markt is momenteel een stenige vlakte met weinig groen. Om het geheel aantrekkelijker te maken wil de gemeente de markt ingroenen en een aangename zitruimte creëren. Dit moet bijdragen tot de instandhouding en verder openbloeien van het handelscentrum.
   
 • In Tremelo ging in 2018 een traject van start waarbij de dorpskern van Baal heraangelegd wordt. Baal bestaat uit een kleine dorpskern met een beperkt maar divers aanbod aan handelszaken, waaronder diensten, horeca en dagelijkse goederen.
  Met de heraanleg van de dorpskern wil de gemeente deze aantrekkelijker en veiliger maken voor bewoners, bezoekers en klanten. Een groener en gezelliger dorp moet hiertoe bijdragen. De uitgangspunten van het ontwerp zijn een kwalitatieve woon-en leefomgeving, de verhoging van de verkeersveiligheid en de maximalisatie van de parkeermogelijkheden.
  Het volledige traject zal in de helft van 2019 afgerond worden.
   
 • De gemeente Bierbeek zet in op vlot bereikbare en veilige parkeergelegenheid voor de dorpskern in Korbeek-Lo.
  In deze kern vindt men meerdere handelszaken die behoren tot de voorzieningen van een woonkern zoals een bakker, krantenwinkel, bloemenzaak en kapperszaak. De bestaande parkeermogelijkheden zijn echter erg beperkt in aantal en onveilig voor het fietsverkeer. Met de aanleg van een parking voor kortparkeren moet de handelskern vlot en veilig bereikbaar zijn, zowel voor wagens als voor fietsers.

Ann Schevenels

Gedeputeerde voor economie, Provincie Vlaams Brabant

Lynn Peeters

Dienst economie, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be