600.000 euro voor innoverende Vlaams-Brabantse bedrijven
De provincie Vlaams-Brabant en Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant gaan dit najaar op zoek naar regionale bedrijven die willen innoveren. Daarvoor heeft de provincie jaarlijks 600.000 euro voor uitgetrokken. De subsidie kan tot 50% van de kosten bedragen, met een maximum van 150.000 euro. De projecten zetten in op een vermarktbaar product of dienst en versterken één van de Smart Hubs van de provincie: food, health, logistics, creativity of cleantech.
Vlaams-Brabant is de kennisregio bij uitstek en die positie willen de provincie en Voka KvK Vlaams-Brabant versterken. Daarom wordt op zoek gegaan naar consortia waarin bedrijven samen met kennisinstellingen, overheden of maatschappelijke actoren een innovatief product of dienst ontwikkelen. De voorstellen moeten toekomstgericht en economisch valoriseerbaar zijn.
“Vlaams-Brabant is een innovatieve regio. De belangrijkste grondstof voor deze innovatie is kennis. Die kan gevonden worden op de universiteiten, hogescholen, bedrijven en bij maatschappelijke actoren”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “Wij koesteren deze innovatie via Smart Hub Vlaams-Brabant en investeren mee in vernieuwende projecten.”
Samenwerking
De provinciale innovatiesubsidie is uniek in Vlaanderen en een mooie aanvulling op de Vlaamse steun. Maar liefst 600.000 euro trekt de provincie jaarlijks hiervoor uit.
Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka KvK Vlaams-Brabant, juicht deze stimulans toe en roept bedrijven in de regio op om deze buitenkans volop te grijpen: “Innoveren is kiezen voor de toekomst van je eigen organisatie maar ook voor de groei van onze economie. We mogen niet blijven stilstaan, deze subsidie is een stimulans om in samenwerking met andere partijen op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden.”
Vochtproblemen in muren opsporen zonder te boren
InToWall kreeg in 2022 een innovatiesubsidie van 149.455 euro. Doel van het project was om een oplossing te vinden om isolatie(gebreken) en waterlekken in muren te ontdekken. Twee jaar later is de wereldprimeur een feit: de bedrijven die meewerkten aan het project (BAM Interbuild, Green Energy Park, ING, WTCB-BBRI-CSTC, Flux-50) en de VUB zijn erin geslaagd om een radar te ontwikkelen die de dichtheid van glaswol in spouwmuren meet. Zo kan gecheckt worden of een muur vocht- of isolatieproblemen heeft zonder daarvoor in de muur te moeten boren.
“Dankzij de subsidie voor het project "InToWall" hebben we een grote doorbraak bereikt. We konden het innovatieve meetprincipe van de TRM-radartechnologie vanuit het academische laboratorium naar de praktijk brengen als een “flexibele en draagbare” meetoplossing, in samenwerking met partners uit de bouwsector. De ontwikkeling van krachtige semi-geautomatiseerde algoritmes heeft een enorme sprong voorwaarts mogelijk gemaakt in de nauwkeurigheid en precisie waarmee we de isolatiedichtheid in spouwmuren kunnen meten – een wereldprimeur”, zegt Johan Stiens, Prof.dr.ir. vakgroepvoorzitter van het department ETRO, Electronics en Informatics aan de VUB.
Energie slim inzetten dankzij merkonafhankelijke software
Enkele jaren geleden voorzag Scoptvision al dat het halen van de klimaatdoelstellingen niet mogelijk zou zijn door enkel in te zetten op zonnepanelen en elektrificatie. Volgens het bedrijf lag de grootste uitdaging in het ontwikkelen van schaalbare software met een krachtig algoritme, dat het toenemende elektriciteitsverbruik en de geproduceerde energie automatisch op elkaar zou kunnen afstemmen. Alleen op deze manier zou een succesvolle energietransitie mogelijk zijn.
Dankzij een innovatiesubsidie van de provincie Vlaams-Brabant in 2023 is Scoptvision erin geslaagd om een geavanceerd algoritme te ontwikkelen dat rekening houdt met de complexiteit van het hedendaagse energielandschap.
"Wanneer je bezig bent met het opstarten van een bedrijf, is het een uitdaging om op alle fronten te groeien en te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Door de steun van de provincie konden we ons focussen op de ontwikkeling van dit algoritme, in samenwerking met sterke partners zoals Core, Energyking en EXTRAQT, daarbuiten verloren we ook nooit de focus om te kijken hoe we deze technologie vervolgens zouden kunnen vermarkten. Vandaag beschikt Scoptvision over één van de meest geavanceerde algoritmes en werken we samen met enkele mooie bedrijven waaronder onder andere Blossom (Telenet), Optimile en Energyking”, zegt Lars Cappelle, CEO van Scoptvision.
Bedrijven die een idee hebben maar nog zoeken naar een geschikte partner, kunnen rekenen op de coaching van de provincie om tot de juiste contacten te komen en zo een dossier in te dienen.
Meer info: https://www.smarthubvlaamsbrabant.be/innovatiesubsidie
Ann Schevenels
Tiffany Mestdagh
Cindy Raffo
Frank Ilsbroux