60% meer fietsers in Vlaamse Rand rond Brussel
Provincie Vlaams-Brabant telt jaar na jaar meer fietsers
Meer Vlaams-Brabanders op de fiets krijgen is één van de speerpunten van het beleid van de provincie Vlaams-Brabant. Omdat meten weten is, telde de provincie vorig jaar op tal van locaties het aantal fietsers. Er is één constante: het aantal fietsverplaatsingen kende overal een duidelijke stijging.
Demerdijk Werchter meest gebruikte fietspad
“Om het bovenlokaal fietsnetwerk en de fietssnelwegen te monitoren, investeerden we de voorbije jaren in 19 vaste tellocaties”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit.
De populairste routes van 2018 zijn (aantal fietsers perjaar):
- Meetpunt Demerdijk Werchter: 301.352 fietsers, met pieken tijdens Rock Werchter
- Meetpunt Wilsele op fietssnelweg F3 Leuven – Brussel: 299.624 fietsbewegingen
- Meetpunt Herent op fietssnelweg F8 Leuven-Mechelen: 294.796 fietsers
- Meetpunt Ruisbroek op Kanaalroute Halle - Brussel (F20): 245.220 fietsers
- Meetpunt in het park van Tervuren (F29 Brussel - Tervuren): 222.547 fietsers
De teller in Wilsele registreert fietsers sinds april 2012. In 2012 werden er gemiddeld 505 fietsers per dag geregistreerd. In 2018 is dit aantal met 74% gestegen tot gemiddeld 879 fietsers per dag.
60% meer fietsers in Vlaamse Rand rond Brussel
In september vorig jaar telde de provincie Vlaams-Brabant fietsers op 14 locaties in de Vlaamse Rand rond Brussel. De provincie registreerde 153.000 fietsverplaatsingen of 60% meer dan tijdens de telling op dezelfde locaties in 2014.
De populairste fietspaden zijn:
- jaagpaden richting Halle (fietssnelweg F20 Halle - Brussel)
- jaagpaden richting Vilvoorde (fietssnelweg F1 Antwerpen - Brussel)
- gewestweg richting Waterloo (toekomstige fietssnelweg F206)
“Opvallend is dat we, ondanks het feit dat heel wat werken aan de fietspaden nog in planfase zijn en dus nog niet uitgevoerd werden, toch een sterk stijgende trend waarnemen. Het aantal fietsers groeit het meest op de brede fietspaden die afgescheiden zijn van het autoverkeer”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. "Daarom gaan we tijdens de volgende zes jaar voor minstens 100 kilometer bijkomende fietspaden".
Dat fietsen in de lift zit blijkt ook uit het meest recente Onderzoek Verplaatsingsgedrag van 2016.
Het fietsgebruik in deze regio steeg van 5,5% in 2012 naar 10% in 2016.
Toch zal het aantal fietsers nog moeten verdubbelen om de doelstelling uit de FietsGEN-studie van 20% fietsgebruik in 2020 te halen.
Proefproject provinciale fietsbarometer in 15 gemeenten
Vorig jaar startte de provincie Vlaams-Brabant het proefproject ‘provinciale fietsbarometer’ op.
De provincie leent mobiele telapparaten uit aan gemeenten en begeleidt hen bij het tellen. De deelnemende gemeenten waren Aarschot, Bekkevoort, Diest, Haacht, Herent, Hoegaarden, Hoeilaart, Kampenhout, Kortenaken, Liedekerke, Rotselaar, Ternat, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem en Zoutleeuw.
“Tijdens de fietstelweek van 24 tot en met 30 september telden deze gemeenten op 25 locaties 55.323 fietsers”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. “Met deze toestellen kunnen de gemeenten ook in het voorjaar opnieuw tellen. Na een jaar evalueren we dit proefproject”.