6 laureaten strijden om de titel van Korte Keten Kop

De provincie Vlaams-Brabant organiseert voor de 6de keer een Korte Keten Kop-verkiezing om lokale voedselproducenten te promoten. De 6 laureaten zijn bekend en nemen het in een stemmingsronde tegen elkaar op. Ook het publiek mag meestemmen. De start van de verkiezing valt samen met het begin van de Week van de Korte Keten. Die loopt dit jaar van 18 tot en met 26 mei. Een 50-tal producenten neemt ook deel aan de Vlaamse spaarkaartactie.

 

“Met de Korte Keten Kop-verkiezing willen we producenten die lokaal voedsel produceren in de kijker zetten”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor landbouw. “Na de stemmingsronde, die tot en met 31 augustus loopt, mag één van de zes laureaten zich winnaar van de Korte Keten Kop-verkiezing noemen. Ze zijn een jaar lang het uithangbord van de korte keten. De laureaten komen uit allerlei sectoren en liggen verspreid over de provincie. Dit jaar zit er onder meer een aardbeienteler bij, een korte-keten-kok én een kleinschalige varkensboer.”

De zes laureaten zijn:

  1. 't Alsemhof uit Alsemberg (Beersel): www.alsemhof.com

2. De Wakkere Akker uit Herent: www.wakkereakker.be

3. De Scharreltuin uit Kortenaken: www.descharreltuin.be

4. Roomijs JSTR uit Kortenaken

5. Bakkerij BRUT uit Landen: www.bakkerijbrut.be

6. Groesting uit Liedekerke: www.groesting.com

De stemming loopt tot en met 31 augustus. Via www.bezoekdeboer.be/korteketenkop kan er gestemd worden. In de loop van september wordt de winnaar bekendgemaakt. ​

De voorbije jaren wonnen SDB Boerderij uit Kampenhout (2023), Fruit en Groenten Vandersmissen-Crispel uit Pepingen (2022), Hoevevlees Van het Lindeveld (2021), Aardappelen Vanhoebroeck (2020) en Melkerhei (2019), allemaal uit Linter.

Spaarkaartactie

De Vlaamse provincies sloegen dit jaar de handen in elkaar om in het kader van de Week van de Korte Keten, samen een spaarkaartactie te organiseren. ​
In elke deelnemende handelszaak kan de klant, per aankoopschijf die de deelnemende handelaar zelf bepaalt, een sticker ontvangen. Bij een volle spaarkaart ontvangt de deelnemer een houten lepel. Deelnemers maken ook kans op een superprijs. In Vlaams-Brabant zijn dat onder meer een overnachting in een veewagen aan een boerenweide, een vespa-rondrit of een wijndegustatie.

Overzicht van de deelnemers: https://weekvandekorteketen.be/spaarkaartactie/

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Geert Mertens

Dienst land- en tuinbouw, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be