547.104 euro steun voor innovaties in gezondheidszorg en voedingssector

Vlaams-Brabant is de kennisregio bij uitstek. Om dit zo te houden, ondersteunt de provincie intussen al 10 jaar meer dan 50 innovatieve projecten. Zo geeft de provincie Vlaams-Brabant dit jaar 547.104 euro subsidies aan 4 nieuwe innovatieve en maatschappelijk relevante projecten. Deze projecten dragen bij aan een meer succesvolle revalidatie van knieblessures of aan de dagelijkse opvolging van Parkinson-patiënten. Ze werken aan een technologie die streeft naar veilige, kwalitatieve en authentieke voeding of maken de nieuwe unieke open innovatie bedrijfssite rond Citrique Belge mee mogelijk.

Vlaams-Brabant is dé kennisregio van Vlaanderen
Vlaams-Brabant is dé kennisregio bij uitstek. Met de universiteiten KULeuven en VUB, de hogescholen UCLL en Erasmus Hogeschool, verschillende onderzoeksinstellingen, zoals Sirris en Laborelec, een groot aantal innoverende bedrijven en een recordaantal onderzoekers wordt heel veel geïnvesteerd in marktklare kennis in het centrum van Vlaanderen.

‘Het gaat goed in Vlaams-Brabant’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor economie. ‘We kennen in onze provincie al jaren het laagste werkloosheidscijfer van heel Vlaanderen. Om onze sterkten nog verder te ontwikkelen en nog meer mensen aan het werk te helpen, ondersteunen we de kenniseconomie in onze regio’.

Innovatie in 5 speerpunten stimuleren

‘Om onze sterkten nog verder te ontwikkelen en nog meer mensen aan het werk te helpen, ondersteunen we innovatie in onze regio’, zegt gedeputeerde Marc Florquin.

De projecten moeten passen binnen de 5 Vlaams-Brabantse speerpunten:

  1. Health: gezondheid, sport, gezond ouder worden, …
  2. Food:  voedselverwerking, suikereconomie, …
  3. Logistics, luchthavengemeenschap, multimodaal vervoer, …
  4. Createch, Leuven als Vlaamse creatieve hoofdzetel en audio-visuele sector rond Vilvoorde
  5. Cleantech of de milieuvriendelijke technieken in water/luchtzuivering, bodemsanering, afvalverwerking, energiebesparing, alternatieve mobiliteit

Belangrijk is ook dat deze projecten een kiem betekenen voor toekomstige tewerkstelling. Dus geen wetenschap om de wetenschap in deze projecten.

Bijna 4 miljoen euro subsidie werd in de voorbije 10 jaar uitgekeerd voor 51 projecten. Deze subsidie bedraagt maximaal 50% van de totale projectkosten. Bijgevoegde lijst geeft een overzicht.

Provincie steunt 4 unieke projecten

‘Na onze oproep ontvingen we 13 heel waardevolle projecten met een totale waarde van meer dan 3,5 miljoen euro en een subsidievraag voor meer dan 1,5 miljoen euro. Uiteindelijk selecteerden we 4 pareltjes van projecten die samen 547.104 euro subsidies ontvangen. De vele partners werkzaam in de projecten voegen zelf daarnaast nog bijna 1 miljoen euro toe voor de realisatie van hun projecten. Deze projecten zullen snel bijdragen aan een nog betere gezondheidszorg, in het bijzonder voor ouderen, eerlijker voeding en versterking van de suikereconomie in onze regio’, zegt gedeputeerde Marc Florquin.

Deze projecten zijn:

  1. Ontwikkelen van een multiflexibele productie 'plant' in een open innovatie context door Citrique Belge (Food)

    Zoals Citrique zijn er in heel de wijde wereld maar goed 15 spelers. In Europa zijn ze nog met 2. Maar de concurrentie is bikkelhard en de prijzen voor het gewone citroenzuur, gebruikt in bv limonade, ontkalker of bewaarmiddel, soms heel fluctuerend. Citrique wenst in te zetten op beter geprijsde specialiteiten voor food en pharma. Hiervoor is een nieuwe heel flexibele productiesite noodzakelijk. Maar deze site houdt ze niet voor haar alleen. In de plaats gaat ze samen met andere partners uit de food kennis, kunde en investeringen delen; dit noemt men ‘open innoveren’. Open innoveren is een unicum in de meestal heel ge/besloten foodwereldje waar eenieder angstvallig recepturen geheim houdt. Een hele community ontstaan vanuit het Tiense is bij dit topproject betrokken.
    Projectpartners: Citrique Belge, Flanders’FOOD en de vele voedselbedrijven, UCLL, POM-Vlaams-Brabant en SugaR&D-community
    Geschatte projectkost: 504.656 euro
    Subsidie: 150.000 euro

  2. NeuroPath - Empowering lives door Levantas (Health)

    Ziekte van Parkinson is een smerige ziekte: stilaan vermindert de hoeveelheid signaalstof in onze zenuwbanen. Hierdoor zet zich zonder medicatie met geschikte vervangende signaalstoffen, een onafwendbare evolutie op gang van stilaan verdwijnende zenuwbanen. De huidige praktijk van halfjaarlijks een halfuurtje diagnose is werkelijk onvoldoende voor deze ingrijpende ziekte. Dit maatschappelijk bijzonder relevante project wil inzetten op dagdagelijkse monitoring, bijna spelenderwijs. Met het heel gebruiksvriendelijke Kinect-platform worden o.a; lichtjes vereenvoudigde internationaal erkende oefeningen dagelijks thuis opgevolgd. Hierdoor kan sneller worden ingegrepen in het zorgtraject van de patiënt met aanpassing van de specifieke oefeningen en medicatie, waardoor de progressie van de ziekte kan vertraagd worden en de levenskwaliteit langer kan worden aangehouden. Bij onze steeds ouder wordende bevolking zeker geen luxeproject. Een schare van experten tot in de VS bindt de strijd aan.
    Projectpartners: Levantas, MC2bis, KU Leuven (Faber, GroepT), Mobilab, U-Sentric
    Geschatte projectkost: 364.030 euro
    Subsidie: 150.000 euro

  3. KneeVR door KULeuven (Health)

    Knieletsels en meer specifiek voorste kruisband (VKB) letsels komen geregeld voor bij sporters, zowel topsporters als recreatieve sporters. Er wordt vaak geopteerd voor een VKB- reconstructie met als doel hun sport terug volledig te hervatten. Evenwel kijkt men na de ingreep aan tegen een lange en saaie revalidatie: maandenlang telkens dezelfde eentonige zelfde set met bewegingen… je zou voor minder door de knieën gaan.
    Nieuwe technologieën zoals VR/AR kunnen het revalidatieproces verrijken door het toevoegen van een spelelement. KneeVR wil een gepersonaliseerde virtuele spelomgeving ontwikkelen waardoor het herstel sneller, leuker en efficiënter zal verlopen.
    Met deze toepassing gaan we zelfs hoge ogen scoren bij internationale bezoekers aan Health House, het nieuwe bezoekerscentrum rond gezondheidszorg. KneeVR wordt daar immers gedemonstreerd. Een bijzonder knap multidisciplinair team is aan zet!
    Projectpartners: KU Leuven, Cronos Leuven, U-Sentric, GRIT Belgian Sports Clinic, Health house, UCLL
    Geschatte projectkost: 295.607 euro
    Subsidie: 147.804 euro

  4. Pure & Sure (Food)

    De leden van Pure&Sure - bedrijven en onderzoekers - slaan de handen in elkaar om een zeer innovatief en revolutionair instrument te ontwikkelen om kwalitatieve en eerlijke voedingsproducten te kunnen garanderen, die voldoen aan alle voorschriften. Pure & Sure wil een instrument ter beschikking stellen voor verschillende actoren in de voedingsnijverheid die vandaag dure, tijds- en arbeidsintensieve procedures moeten hanteren om de kwaliteit van hun voedingsproducten te garanderen. Het consortium streeft ernaar om met het Pure&Sure instrument deze procedures sneller, accurater, efficiënter en kwalitatiever te laten verlopen en schat in dat de maatschappelijke meerwaarde die daardoor gegenereerd wordt, aanzienlijk zal zijn
    Projectpartners: SmartRetail, Comate, KU Leuven, Vlevico, Voedselbank, XAOP, Make Lemonade
    Geschatte projectkost: 345.300 euro
    Subsidie: 99.300 euro

Marc Florquin

Gedeputeerde voor economie, Provincie Vlaams Brabant

Pierre Fache

Dienst economie, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be