54 Straffe Streek Gemeenten gehuldigd

De provincie Vlaams-Brabant en de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant huldigden op 22 en 23 april 54 Straffe Streek Gemeenten. Straffe Streek Gemeenten zijn gemeenten die voluit de kaart van streek- en hoeveproducten trekken en samen werken aan een lokale voedselstrategie.

 

De actie 'Straffe Streek Gemeenten' werd in het leven geroepen om de Vlaams-Brabantse hoeve- en streekproducten te verankeren in heel de provincie en haar gemeenten.

Ondertussen hebben al 54 van de 65 gemeenten het label 'Straffe Streek Gemeente’ verdiend.
Het gaat om Aarschot, Affligem, Asse, Beersel, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bever, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Dilbeek, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Grimbergen, Haacht, Halle, Herent, Herne, Hoegaarden, Hoeilaart, Holsbeek, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Lennik, Leuven, Lennik, Linter, Lubbeek, Meise, Opwijk, Oud-Heverlee, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo, Vilvoorde, Zemst en Zoutleeuw.

De kaart met de 54 Straffe Streek Gemeenten
De kaart met de 54 Straffe Streek Gemeenten
Op 22 april werden Straffe Streek Gemeenten uit Halle-Vilvoorde gehuldigd.
Op 22 april werden Straffe Streek Gemeenten uit Halle-Vilvoorde gehuldigd.
Op 23 april werden de Straffe Streek Gemeenten van Oost-Brabant gehuldigd.
Op 23 april werden de Straffe Streek Gemeenten van Oost-Brabant gehuldigd.

Het Straffe Streek Gemeente-label geeft aan dat de gemeente de streekproducten een warm hart toedraagt en er ook effectief werk van maakt.

Het Straffe Streek Gemeente-label.
Het Straffe Streek Gemeente-label.

“De bedoeling van streekproducten is om een rechtstreekse, duurzame relatie tussen producent en consument te bevorderen. Hiermee wordt ook de korte keten bevorderd en de ecologische voetafdruk verkleind. Bovendien stimuleren ze de lokale consumptie”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor streekproducten. “De streekeigen producten vormen een mooi uithangbord voor een gemeente. Zo wordt er kleinschalige recreatie en toerisme ontwikkeld, wat dan weer leidt tot een stimulering van de lokale economie en regionale werkgelegenheid”.

“Een Straffe Streek Gemeenten wordt men als men aan een aantal criteria voldoet”, zegt Paul Vleminckx, voorzitter van Streekproducten Vlaams-Brabant vzw. “Zo moet een gemeente de streek-en hoeveproducten zichtbaar maken in het gemeentehuis, streekpakketten als cadeau geven bij gelegenheden en deze gebruiken in de dagelijkse werking, bijvoorbeeld als drank in het gemeentehuis of bij recepties. Ze moeten de streek- en hoeveproducten ook promoten en ondersteunen. Dat kan door de publicatie van een artikel in hun magazine of de organisatie van een boerenmarkt”.

Meer info: www.straffestreek.be/gemeentes

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Joke Gilles

Projectcoördinator, Streekproducten Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be