50.000ste leerling neemt deel aan natuureducatieve activiteit in ​ de Brabantse Kouters

Het Regionaal Landschap Brabantse Kouters organiseert, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, sinds 2007 natuureducatieve activiteiten voor leerlingen uit het kleuter, basis en secundair onderwijs. Met succes, want de teller staat nu op 50.000 leerlingen uit 2.500 klassen. Deze mijlpaal werd op 28 februari gevierd met de leerlingen van het vierde leerjaar van De Zonnewijzer uit Weerde die aan de NME-activiteit ‘ Op ZebraPAD’ met Bufo’ in Elewijt deelnamen.

 

“In het noordwesten van onze provincie werken we voor de natuureducatieve activiteiten samen met het Regionaal Landschap Brabantse Kouters (RLBK). Zij bieden deze activiteiten aan in de buurt van de school”, ​ zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “Zo spelen we verschillende troeven uit: leerlingen komen in contact met dichtbij-natuur, soms zelfs in de eigen schooltuin, en leren die naar waarde schatten. In tijden van een maximumfactuur in het onderwijs en in een regio waar het op schooldagen niet evident is om zich ver te verplaatsen, is dit een interessant aanbod ​ voor scholen.”

Gedeputeerde Bart Nevens kwam een verrassingspakket afgeven aan de 50.000ste leerling die aan de natuureducatieve activiteiten van Regionaal Landschap Brabantse Kouters deelnam.
Gedeputeerde Bart Nevens kwam een verrassingspakket afgeven aan de 50.000ste leerling die aan de natuureducatieve activiteiten van Regionaal Landschap Brabantse Kouters deelnam.

16 lespakketten natuur op maat van scholen

In totaal biedt Regionaal Landschap Brabantse Kouters 16 begeleide lespakketten aan. Van natuurbeleving met alle zintuigen voor kleuters tot het bestuderen van het microklimaat in een bos door tieners. Voor elke leeftijd is er een pakket op maat dat aansluit bij de leerplannen voor het kleuteronderwijs, basisonderwijs en secundair onderwijs.

"Het NME-programma is populair bij scholen in de regio”, zegt Joeri Van den Brande, voorzitter van RLBK en schepen van leefmilieu en onderwijs van de gemeente Zemst. “Jaarlijks belanden helaas heel wat scholen op de wachtlijst voor een begeleide activiteit. Gelukkig is er daarnaast ook een gratis aanbod aan natuuruitleenmaterialen waarmee scholen zelfstandig aan de slag kunnen. Op onze website bieden we ook digitale pakketten aan over natuurthema’s, zoals vogels, bijen en bos.”

De leerlingen van de Zonnewijzer uit Weerde op 'ZebraPAD'.
De leerlingen van de Zonnewijzer uit Weerde op 'ZebraPAD'.

Op ZebraPAD in Elewijt

Sil Willems, Natuur milieu educatie-medewerker bij RLBK neemt jaarlijks zo’n 150 klassen op sleeptouw. Tijdens ‘Op Zebrapad’ leert hij de leerlingen hoe gevaarlijk oversteekplaatsen zijn voor amfibieën.

“De kikkers, padden, salamanders gaan nu op zoek naar een partner. Ze kruisen dan letterlijk deze weg in het landschap, erg illustratief is dat”, zegt Sil Willems.

De leerlingen hebben geluk. Drie kikkers en één alpenwatersalamander zijn in de raapemmers beland en worden door de jongens en meisjes veilig naar de overkant gebracht. De leerkrachten gaan jaarlijks met hun klas mee kikkers en padden overzetten aan het Rubenskasteel. ​

"De kinderen zijn zeer enthousiast en betrokken als we Op Zebrapad gaan. Ze leren er hoe belangrijk de biodiversiteit is en dat ze zich moeten inzetten voor minder populaire dieren. De wegen en het verkeer zorgen ervoor dat de dieren niet op hun bestemming geraken. Dus moeten we hen zeker een handje helpen", zegt leerkracht Anita van De Zonnewijzer uit Weerde. ​

Fie, Kaat, Lars, Jolien, allen aaiden ze de kikkers en de salamander. ​
"Leuk, maar een beetje slijmerig. Zeker de kikkers" vertellen ze enthousiast. "En helemaal niet erg", vult Maher aan. En ze hebben veel bijgeleerd. "We moeten de padden helpen zodat ze niet uitsterven", legt Melina uit. "Ze willen terug naar het water waar ze geboren zijn, om er nu zelf eitjes te leggen. En door hen te helpen oversteken, zorgen we dat ze veilig aankomen."

Deze klas van De Zonnewijzer uit Weerde was de 2.500ste klas die meedeed met een NME-activiteit van RLBK. En dat betekende meteen ook de 50.000ste leerling.

Ondertitel foto : Als beloning en om de mijlpaal te vieren, kreeg de klas een verrassingspakket van gedeputeerde Bart Nevens en voorzitter Joeri Van den Brande.

 

Meer info: https://www.brabantsekouters.be/

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Joeri Van den Brande

Voorzitter, Regionaal Landschap Brabantse Kouters

Greet De Prins

Communicatie Regionale Landschappen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be