450 leerlingen leren appels plukken bij lokale fruitboer

Plukvers van de pers

Weet jij hoe het suikergehalte van een appel bepaald wordt? En waarom dit belangrijk is voor de fruitteler? Op deze en andere vragen krijgen bijna 450 leerlingen antwoorden tijdens ‘Plukvers van de pers’. Dat is een gratis, educatief programma bij een lokale fruitteler voor de derde graad van het lager en de eerste graad van het secundair onderwijs. Als hoogtepunt mogen de leerlingen zelf appels plukken.


“Iedereen lust graag een appel maar vooraleer je je tanden kan zetten in de vrucht heeft het een heel proces doorlopen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde van land- en tuinbouw. ​

Aan de hand van vijf workshops leren leerlingen alles over het leven en het werk van de fruitboeren. Zo gaan ze aan de slag met de refractometer om het suikergehalte te bepalen en leren ze over de verschillende appelrassen. Daarnaast krijgen ze ook mee waarom de appel zo gezond is.

De leerlingen van basisschool De Boemerang uit Meerbeek bezochten op 6 oktober frhet fruitbedrijf Van der Velpen in Bierbeek
De leerlingen van basisschool De Boemerang uit Meerbeek bezochten op 6 oktober frhet fruitbedrijf Van der Velpen in Bierbeek

Met ‘Plukvers van de pers’ biedt de provincie Vlaams-Brabant scholen de kans een fruitbedrijf in de regio te bezoeken en leerlingen tot gezonde voedingsgewoonten te bewegen. ​

“Voor veel kinderen is het de eerste keer dat ze een boomgaard in het echt zien! Als hoogtepunt mogen de leerlingen zelf appels gaan plukken en mogen ze vers appelsap proeven. Dat ‘Plukvers van de pers’ plaatsvindt in Vlaams-Brabant is niet toevallig. De provincie is één van de belangrijkste productieregio’s voor fruit in Vlaanderen”, aldus gedeputeerde Tom Dehaene.

Er vinden nog workshops plaats op:


- Dinsdag 11 oktober van 9.30 tot 12 uur en van 12.30 uur tot 15 uur bij Billens-Van Laer, Meintjesstraat 5 in Gooik

- Vrijdag 21 oktober van 9.30 tot 12 uur en van 12.30 tot 15 uur bij Veulemans, Voorbosweg 20 in Kortenaken

- Vrijdag 28 oktober van 9 tot 11.30 uur bij Healthy Fruit BVBA, Vinnestraat 45C in Zoutleeuw


De dienst land- en tuinbouw zorgt voor de ondersteuning van de workshops bij de lokale fruitboeren. Het lesmateriaal werd ontwikkeld door Plattelandsklassen vzw en de provinciale dienst onderwijs.

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/plukvers

Ines Philippaerts

Dienst land- en tuinbouw, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be