33.667 ritten voor mensen met een beperking

Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer 5 jaar onder provinciale vleugels

De Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer viert zijn vijfde verjaardag in provinciaal beheer. Sinds 2016 geeft MAV gratis info en hulp over vervoer aan mensen waarvan de mobiliteit beperkt is door handicap of ziekte. En met succes. In totaal werden er via de Mobiliteitscentrale 33.667 ritten geregeld.

De Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer (MAV) geeft alle Vlaams-Brabantse inwoners met een verminderde mobiliteit of hulpverleners informatie en advies over aangepast vervoer. Ze krijgen een overzicht van de mogelijkheden, de verschillende aanbieders en de verschillende voorwaarden en tarieven om toch bij de dokter, de sportclub of familie en vrienden te geraken.
Wie niet in een rolstoel zit, krijgt advies over de meest geschikte vervoersoptie en de nodige informatie zodat ze snel en gemakkelijk hun vervoer zelf kunnen regelen.
Voor rolstoelgebruikers regelt de MAV het aangepast vervoer zelf. De MAV heeft zelf geen voertuigen maar werkt met vervoerders samen om de ritten uit te voeren.

MAV is een succes

“Onze Mobiliteitscentrale doet het goed. Er is duidelijk vraag naar dit soort occasioneel aangepast vervoer”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “In ons startjaar boekten we 4.593 ritten voor onze klanten. Dat getal is jaarlijks blijven stijgen en is op 4 jaar tijd zo goed al verdubbeld. Totdat corona roet in het eten kwam strooien waardoor de sociale ritten geschrapt moesten worden. Gelukkig zien we nu een herneming van de activiteit”.

Klanten zijn tevreden van de service

Uit een klantenevaluatie blijkt dat 91% tevreden tot zeer tevreden is. 96% van de respondenten geeft aan dat deze dienstverlening hun vervoer aanzienlijk gemakkelijker maakt. Ze moeten niet meer zelf op zoek gaan naar wie het vervoer kan doen. 94% van de klanten vindt de dienstverlening van de vervoerders goed tot zeer goed.

 

Vervoersregio neemt volgend jaar over

In het kader van de werking van de vervoersregio’s wordt de Mobiliteitscentrale Vlaams-Brabant begin 2022 overgenomen door een privaat geleide mobiliteitscentrale. Vlaanderen maakt momenteel een keuze uit de verschillende kandidaten.

“De nieuwe mobiliteitscentrale heeft de grote uitdaging om de vervoersnoden van onze klanten op een betaalbare manier aan te bieden. Zorgzaam vervoer aan een betaalbaar tarief bij een sterk stijgende vraag wordt de grote uitdaging voor hen en de verschillende vervoersregio’s. Hopelijk zullen de vervoersregio’s en de nieuwe operator deze uitdaging met evenveel enthousiasme en efficiëntie opnemen en krijgen ze daar de nodige middelen voor. De provincie zal er alles aan doen om deze overgang goed te laten verlopen en we blijven ter beschikking staan om onze expertise te delen met onze opvolgers. We rekenen er op dat de personen met een handicap niet in de kou blijven staan”, besluit gedeputeerde Tom Dehaene. ​

 

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/mobiliteitscentrale

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Karl Thiry

Coördinator Mobiliteitscentrale, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be