30.000 euro voor 4 taalstimulerende projecten

Provincie zet in op kennis van het Nederlands

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt met een totaalbedrag van 30.820 euro taalstimulerende projecten van INNOCENT HARERIMANA  uit Tienen, OCMW Dilbeek en de gemeenten Machelen en Liedekerke. 

Anders- en meertaligheid is voor steeds meer inwoners van Vlaams-Brabant een realiteit. In Vlaanderen is kennis van het Nederlands voor anderstaligen van essentieel belang voor een goede integratie in de lokale gemeenschap. Bovendien zorgt kennis van het Nederlands voor meer kansen op de arbeidsmarkt.

“Onze subsidie heeft een uitgesproken sociaal karakter, want voor onze samenleving is het belangrijk dat we met elkaar kunnen communiceren. Met deze subsidies ondersteunen we daarom organisaties die anderstaligen helpen bij hun leerproces van het Nederlands als vreemde taal. Gemeenten, scholen, vzw’s en feitelijke organisaties kunnen voor hun taalstimulerend project een subsidie aanvragen van maximum 15.000 euro”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor het Vlaams karakter.
 

Overzicht van de goedgekeurde projecten:

•    INNOCENT HARERIMANA ontvangt 2.540 euro voor “Taal in Praktijk - Krant voor anderstalige volwassenen”

Taal in Praktijk is een initiatief van Tiense vrijwilligers die hun anderstalige stadsgenoten ondersteunen in het aanleren van de Nederlandse taal door hen te stimuleren om in het Nederlands te lezen door een krant voor anderstalige volwassenen uit te geven. De krant zal in korte en geïllustreerde artikels in eenvoudig Nederlands nieuws uit de streek, jobadvertenties, opleidingen, evenementen en taaltips verzamelen. De krant zelf zal door anderstaligen gemaakt worden onder professionele begeleiding van een redacteur van Wablieft, in samenwerking met CBE, CVO, de bib en TienenTroef. De krant zal om de 2 maanden gratis verspreid worden.
 

•    OCMW Dilbeek ontvangt 15.000 euro voor “Individuele taalcoaching tijdens tewerkstellingstrajecten”

OCMW Dilbeek wil 10 van haar moeilijk toeleidbare anderstalige werklozen intensief ondersteunen met een aanbod van individuele taalcoachingssessies op de werkvloer. Daarnaast zijn er voor hen ook collectieve sessies waar meer algemene thema’s aan bod komen. Met deze taalcoaching hoopt het OCMW hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
 

•    Gemeente Machelen ontvangt 1.280 euro voor “Samen lopen en wandelen en Nederlands oefenen”

De gemeente gaat met dit project in de zomermaanden duo’s maken met een Nederlandstalige Machelaar en een anderstalige Machelaar. Deze duo’s gaan dan twee keer per week samen wandelen of lopen. 
Het project zorgt voor gemeenschapsvorming en moet er toe leiden dat anderstaligen via deze opstap sneller de weg vinden naar het lokale sport- en vrijetijdsaanbod. 
 

•    Gemeente Liedekerke ontvangt 12.000 euro voor “Zomerschool 2020”

Zomerschool 2020 is een taalbad om een Nederlandstalige brug te bouwen voor kinderen uit het eerste tot en met zesde leerjaar die zich tijdens de zomervakantie in een anderstalige omgeving begeven. Begeleiders helpen kinderen met spreek- en schrijfoefeningen op een speelse manier, aangepast aan de leeftijd van het kind en het taalniveau van het kind. 


 

Bart Nevens

Gedeputeerde voor Vlaams karakter, Provincie Vlaams-Brabant

Sarah Wyndaele

Vlaams karakter, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be