3 nieuwe fietstellers meten het aantal fietsers op en rond Brussels Aiport

 

Brussels Airport is een intermodale hub met heel wat transportmogelijkheden, zowel voor passagiers als voor personeel en de provincie Vlaams-Brabant en Brussels Airport willen daarbij het fietsgebruik verder stimuleren. Door de aanleg van nieuwe fietsinfrastructuur en verbindingen met fietssnelwegen in de voorbije jaren is de luchthaven makkelijker bereikbaar met de fiets. De provincie Vlaams-Brabant plaatst nu, binnen het kader van het Stargate-project van Brussels Airport, drie fietstellers op de luchthaven om een beter zicht te krijgen op het aantal fietsers.

Er werden drie fietstellers rond de luchthaven geplaatst om het fietsverkeer te monitoren.
Er werden drie fietstellers rond de luchthaven geplaatst om het fietsverkeer te monitoren.

Brussels Airport verder uitbouwen als groene mobiliteitshub

De afgelopen jaren hebben de provincie Vlaams-Brabant en Brussels Airport Company, samen met de Vlaamse overheid, de bereikbaarheid van de luchthaven met de fiets sterk verbeterd door de aanleg van fietssnelwegverbindingen in de richting van Leuven, maar ook naar de nabij gelegen gemeenten Machelen, Vilvoorde en naar Brussel.

Brussels Airport zet ook al jaren in op duurzame transportmogelijkheden van en naar de luchthaven. De fiets won de voorbije jaren aan populariteit in het woon-werkverkeer en dat biedt kansen voor de ca. 24.000 werknemers van de luchthavengemeenschap en de vele bedrijven errond.

In het kader van het Stargate-project van Brussels Airport, een Europees Green Deal project met de provincie Vlaams-Brabant als partner, is het de bedoeling de luchthaven verder te ontwikkelen als moderne mobiliteitshub die reizigers, werknemers en omwonenden toelaat op een slimme en efficiënte manier vervoersmiddelen te combineren.


Nieuwe tellers meten impact fietsers

"Om een duidelijk zicht te krijgen op het resultaat van de inspanningen van de voorbije jaren, is het ook belangrijk het fietsgebruik op een efficiënte manier in beeld te brengen. Daarom hebben we nu drie fietstellers geplaatst op de verschillende fietsinvalswegen van en naar de luchthaven. Deze tellers zullen deel uitmaken van een netwerk van tellers die aangesloten worden op hun fietsbarometers", zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit.

'Het is belangrijk dat we een goed zicht krijgen op het fietsverkeer naar en van Brussels Airport'
'Het is belangrijk dat we een goed zicht krijgen op het fietsverkeer naar en van Brussels Airport'


Dit project is een onderdeel van het Stargateproject en heeft subsidies ontvangen binnen het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie in het kader van subsidieovereenkomst GA101037053. ​ ​ ​ ​

Kaart met situering fietstellers (groene fietsen).
Kaart met situering fietstellers (groene fietsen).

Initiatieven voor meer luchthavenpersoneel op de fiets

De provincie Vlaams-Brabant onderneemt, in samenwerking met Brussels Airport, ook andere acties om het luchthavenpersoneel op de fiets te krijgen.

Zo ging op 11 september de Fietstest van start. Pendelaars van en naar de luchthaven kunnen in de komende 3 weken aan den lijve ervaren hoe het is om met een e-bike, een speedpedelec of een e-bakfiets naar het werk te komen.

Met een ‘meetfiets’ werd recent ook de staat van de fietspaden rond de luchthaven in beeld gebracht. Die resultaten worden nu geanalyseerd. ​

In het kader van het Stargate-project is Steven Fagard als fietsmanager aan de slag op de Brussels Airport. Hij zal in oktober via een bevraging naar de mening peilen van werknemers van en rond de luchthaven over het fietsnetwerk. ​

Ten slotte komt er ook extra bewegwijzering op de fietspaden naar de luchthaven

 ​

 ​

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Press Office Brussels Airport

Brussels Airport

Steven Fagard

Fietsmanager luchthaven

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be