26 kilometer nieuwe fietssnelwegen aangelegd

Vlaams-Brabant op koers naar 100 km nieuwe fietssnelwegen

De provincie Vlaams-Brabant heeft de ambitie om tegen 2024 100 kilometer nieuwe fietssnelwegen aan te leggen. Vorig jaar werden daar reeds 26 kilometer van gerealiseerd.

 

“Met 100 kilometer nieuwe fietssnelwegen en aanliggende routes deze legislatuur hebben we de lat hoog gelegd”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “En we zijn goed op weg. In 2020 leverden we 26 kilometer op en ook volgende projecten staan al in de steigers.”

De provincie Vlaams-Brabant realiseerde vorig jaar 26 km nieuwe fietssnelwegen. Een overzicht
De provincie Vlaams-Brabant realiseerde vorig jaar 26 km nieuwe fietssnelwegen. Een overzicht

De langverwachte F24 tussen Leuven en Tienen

Eén van die nieuwe projecten is de aanleg van de F24 in Bierbeek. De start van de werken is dit najaar voorzien.

“Dit is een belangrijke stap in de realisatie van de langverwachte fietssnelweg tussen Tienen en Leuven”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. "We treden hier zelf op als bouwheer en stelden deze week een aannemer aan die nog dit jaar zal beginnen. Bestaande infrastructuur wordt hier aangepakt, maar ook grote ontbrekende stukken zullen worden aangelegd. Goed voor 4,6 kilometer nieuwe fietssnelweg”.

Eind dit jaar zijn in Leuven de aansluitende werken aan de Hoegaardsestraat klaar en ook in Boutersem zit het vervolgtraject in studiefase. Al deze projecten zorgen ervoor dat een groot deel van deze missing link in het Vlaams-Brabantse fietssnelwegennetwerk binnen afzienbare termijn gerealiseerd zal worden. ​

Fietssnelwegen in de hele provincie

Ook aan de F20 tussen Halle en Brussel wordt hard gewerkt.
De Vlaamse Waterweg leverde al 4 kilometer op tussen Ruisbroek en de Alsembergsesteenweg. En nog voor het bouwverlof worden de lopende werken op verschillende plaatsen in Halle, Beersel en Sint-Pieters-Leeuw afgerond. ​
In oktober kunnen in Halle dan de grote werken beginnen aan de Roggemanskaai en begin volgend jaar de aansluiting van de Malheidebrug.

Ook langs de F25 tussen de Abdijlaan in Rotselaar en het station van Wezemaal werd een stuk vrijliggende fietssnelweg op de drukke route tussen Aarschot en Leuven aangelegd. Een traject waar op korte termijn nieuwe stukken zullen worden aangelegd, zowel in Rotselaar, Leuven als Aarschot.

Langs de F1 in Zemst werd langs de N1 en het jaagpad 3,75 kilometer aangepakt.

En langs de F212 in Asse werd het 2,5 kilometer lange stuk tussen de Oude Merchtemsebaan en Brussel aangelegd.

Er kwam 3 kilometer nieuwe fietssnelweg bij langs de F3 voorbij de knikjes van Kortenberg en vervolgens naar de luchthaven via de recent opgeleverde aftakking naar de luchthaven in Zaventem.

Ook De Werkvennootschap zat niet stil. Met realisaties in Meise, Zaventem en Kraainem leverden ook zij bijna 6 kilometer fietssnelweg op.

 

“Als we op dit tempo verdergaan zullen we ons doel van 100 kilometer vlot bereiken tegen 2024’, besluit gedeputeerde Dehaene. “We investeren hiermee sterk in kwaliteitsvolle en duurzame fietsinfrastructuur. Zo willen we dan weer meer mensen op de fiets krijgen. Dat is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor het klimaat.”

De provincie Vlaams-Brabant is de drijvende kracht achter de fietssnelwegen, maar werkt steeds nauw samen met de betrokken gemeenten en Vlaanderen. ​
Gemeenten kunnen voor projecten op fietssnelwegen 100% subsidies aanvragen via het Fietsfonds. Dat is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest waarbij elk de helft van de subsidiekost draagt. ​
Daarnaast worden veel fietssnelwegprojecten met de steun van de provincie gecoördineerd door partners zoals De Werkvennootschap, De Vlaamse Waterweg, Infrabel, NMBS, Agentschap Wegen en Verkeer en Aquafin.


Meer info: www.fietssnelwegen.be

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Inne Van Engeland

Dienst mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be