250.000 euro voor herbestemming landelijke kerken

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt landelijke kerken die op korte termijn een herbestemming willen realiseren. Met een budget van 250.000 wil ze 10 kerken op het spoor zetten voor een nieuwe bestemming.

In heel wat gemeenten in Vlaams-Brabant worden plannen gemaakt voor nieuwe invullingen van kerkgebouwen. Tot concrete realisatie komen is echter niet eenvoudig.

De provincie Vlaams-Brabant steunt landelijke kerken die op korte termijn tot een herbestemming willen komen. Ze zorgt niet alleen voor een startbudget maar zal deze projecten ook begeleiden.
Er is een budget van 250.000 euro om in 10 landelijke kerken een pop-up te realiseren. Vanaf 2020 worden 5 kerken in arrondissement Leuven geselecteerd en begeleidt door CRKC-PARCUM. Vanaf 2021 komen 5 kerken in arrondissement Halle-Vilvoorde aan de beurt.

“Een dorp zonder kerk is als een café zonder bier. Toch moeten we in onze landelijke kernen een toekomst voorbereiden waarin we geen van beide nog hebben. Tenzij we meerdere functies die dreigen verloren te gaan oppakken en er een win-win van maken,” zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor plattelandsbeleid.

Tot en met 31 januari kunnen kerken uit het arrondissement Leuven een aanvraag indienen. PARCUM begeleidt de geselecteerde kerken met het opzetten van een participatietraject met de lokale gemeenschap én het concreet maken van de ideeën via tijdelijke invulling.
Een investeringsbudget van maximum 25.000 euro per kerk is voorzien. 
Voor kerken in het arrondissement Halle-Vilvoorde komt er in de loop van 2020 een oproep.

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor plattelandsbeleid, Provincie Vlaams-Brabant

Eva Roeykens

Plattelandscoördinator, Provincie Vlaams-Brabant

Jonas Danckers

Adviseur religieus erfgoed, Centrum Religieuze Kunst en Cultuur

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be