250.000 euro voor heraanleg stationsplein in Diest

Donderdag 14 juni 2018 — Om verder uitstel van de heraanleg van het stationsplein in Diest te voorkomen, geeft de provincie Vlaams-Brabant 250.000 euro aan de stad Diest. De provincie wil de stationsomgeving van Diest hiermee opwaarderen.

In het station van Diest nemen 2.500 reizigers dagelijks de trein. Diest is immers een belangrijke uitvalsbasis voor pendelaars naar Leuven of Brussel.

De plannen voor de heraanleg van het stationsplein in Diest liepen vertragingen op door onvoorziene kosten.
‘Om verder uitstel van de heraanleg te voorkomen, zoeken we naar hefbomen om het project terug op gang te trekken. Daarom geven we een subsidie van 250.000 euro aan de stad Diest voor de heraanleg van het plein’, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning.

De heraanleg van het stationsplein en de bouw van een nieuw busstation kaderen in het masterplan voor de stationsomgeving dat van Diest een hoogwaardig regionaal openbaarvervoersknooppunt wil maken.
Daarom moet er een busstation met acht busperrons ten westen van het stationsplein komen. Moet het stationsplein heraangelegd worden met een kiss & ride en taxistandplaats. De doorstroming voor bus, fietser en voetganger moet verbeteren, evenals de verbinding voor fietser en voetganger tussen het station en het centrum.

De provincie Vlaams-Brabant heeft voor de bouw van het nieuwe busstation al 100.000 euro aan De Lijn toegezegd.

‘We willen de stationsomgeving van Diest nieuw leven inblazen door de juiste initiatieven te ondersteunen en te coördineren op vlak van ruimtelijke ordening en mobiliteit’, zegt gedeputeerde Ann Schevenels. ‘We zetten volop in op regionale vervoersknooppunten. Ook in Aarschot, Haacht en Tienen ondersteunen we, als streekmotor, de stationsomgevingsprojecten’.

 

Ann Schevenels Gedeputeerde voor ruimtelijke planning at Provincie Vlaams Brabant
Karen Dirickx Dienst ruimtelijke planning at Provincie Vlaams Brabant