250.000 euro voor gemeenten die werk maken van kernversterking

De provincie Vlaams-Brabant geeft 250.000 euro aan vernieuwende projecten van de gemeenten Dilbeek, Geetbets, Bekkevoort, Tielt-Winge, Zoutleeuw, Bertem, Bierbeek, Huldenberg, Rotselaar en Zemst om hun dorpskernen kwalitatiever te maken en hun ruimtegebruik te verbeteren.

In het huidige landschap van verspreide wijken, verkavelingen, woningen en de nog beschikbare bouwgronden is het geen eenvoudige opgave om de open ruimte en het landelijk karakter te bewaren. Nochtans kunnen aangename en herkenbare dorpskernen met dagelijkse voorzieningen, voldoende woningen, goede wandel- en fietspaden en het openbaar vervoer er voor zorgen dat het platteland terug écht landelijk, leefbaar en levendig wordt.

Daarom start de provincie Vlaams-Brabant met het project ‘Lokale ruimte trajecten’.  
Gemeenten die inzetten op kernversterking, door o.m. in te spelen op bevolkingsgroei, te kiezen voor concentratie in plaats van spreiding, inzetten op openbare en zachte mobiliteit, de historische relaties met het landschap herstellen of oog hebben voor dagelijkse voorzieningen kort bij huis, krijgen hierbij steun.

‘We ondersteunen de gemeenten in het opzetten van pilootprojecten die via vernieuwende strategieën en ingrepen onderzoeken wat écht werkt om ons ruimtegebruik te optimaliseren en onze dorpskernen kwalitatiever te maken’, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning.

Belangrijk daarbij is dat deze pilootprojecten moeten kunnen leiden tot concrete realisaties en andere lokale besturen kan inspireren tot gelijkaardige initiatieven.

‘Met deze pilootprojecten willen we een aantal instrumenten, strategieën en ingrepen testen in de praktijk. Daar willen we zelf uit leren om het toekomstige provinciale ruimtelijk beleid beter af te stemmen op de haalbaarheid’, zegt gedeputeerde Ann Schevenels.
 

De provincie Vlaams-Brabant selecteerde de volgende projecten:

 • Dilbeek - Integraal parkeerbeleidsplan Groot-Bijgaarden
 • Geetbets - Ontwerpend onderzoek op strategische locaties
 • Zoutleeuw - Strategisch Woonontwikkelingsplan+
 • ‘Toolkit Kwaliteitsvolle kernversterking’, met toepassing op volgende kernen:
  • Leefdaal (Bertem)
  • Bierbeek
  • Huldenberg
  • Rotselaar
  • Elewijt (Zemst)
 • Bekkevoort - Ontwikkeling dorpshart
 • Tielt-Winge - ontwerpend onderzoek ‘Stelplaats Tielt-Winge’

Voor elk van deze projecten start de provincie een studieopdracht.

‘In totaal voorzien we hiervoor een budget van 250.000 euro. Het traject wordt ook actief begeleid vanuit de gemeente en de provincie. De eerste projecten zullen tijdens of net na de zomer van start gaan’, besluit gedeputeerde Ann Schevenels.

P.S.: In de bijlage vind je een beschrijving van elk project.

Bekkevoort-Tielt-Winge-Lokale Ruimte Projecten.docx

DOCX - 71 Kb

Bertem-Bierbeek-Huldenberg-Rotselaar-Zemst-Lokale Ruimte Trajecten.docx

DOCX - 71 Kb

Dilbeek-Lokale Ruimte Trajecten.docx

DOCX - 71 Kb

Geetbets-Lokale Ruimte Trajecten.docx

DOCX - 71 Kb

Zoutleeuw-Lokale Ruimte Trajecten.docx

DOCX - 71 Kb

Ann Schevenels

Gedeputeerde voor ruimtelijke planning, Provincie Vlaams Brabant

Katrien Putzeys

Dienst Ruimtelijke Planning, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be