25 jaar Streekproducten Vlaams-Brabant

Dit jaar zet de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant zich reeds 25 jaar in om van onze regio een Straffe Streek op culinair vlak te maken. ​ 270 aanwezigen vierden deze mijlpaal op woensdag 31 januari. Ondertussen telt de organisatie 321 leden die zich inzetten om de streek- en hoeveproducten te bevorderen en te vermarkten.

 

Streekproducenten Vlaams-Brabant vzw is een coördinatie-, overleg- en actieplatform van, voor en door Vlaams-Brabantse streek- en hoeveproducenten, verkooppunten, horeca-uitbaters, logies, beleving-aanbieders, Straffe Streek Gemeenten en andere partners.

Ze werd in 1999 als een Stichting opgericht. In 2004 werd de organisatie omgevormd tot een vzw onder de vleugels van de provincie Vlaams-Brabant.
Doelstelling is de Vlaams-Brabantse hoeve- en streekproducten promoten, bevorderen, professionaliseren en vermarkten.

De groei van het aantal leden sinds 2007.
De groei van het aantal leden sinds 2007.

Momenteel telt de organisatie 321 leden waaronder 217 streek- en hoeveproducenten. ​
Het aantal verkooppunten, streekwinkels en -hoekjes, van streekproducten bedraagt momenteel 66. Streekhoekjes zijn geïntegreerd in bestaande winkels, zoals buurtwinkels, bakkers, slagers, kaaswinkels, delicatessenzaken en drankencentrales, 28 horecazaken en bij 6 toeristische diensten. ​

Straffe Streek telt momenteel 321 leden verdeeld over een aantal catergorieën.
Straffe Streek telt momenteel 321 leden verdeeld over een aantal catergorieën.

54 Vlaams-Brabantse gemeenten mogen zich ook Straffe Streek Gemeente noemen.

De 54 Vlaams-Brabantse Straffe Streek Gemeenten (in het oker)
De 54 Vlaams-Brabantse Straffe Streek Gemeenten (in het oker)

"Straffe Streek organiseert ook promotieacties om de culinaire schatkamer op de kaart te zetten. Zo vindt er 2 keer per jaar een Markt van de Smaak plaats. Met Muziek op de Boerderij kan de deelnemer genieten van muziek in een straf kader waar korte keten en streekproducten centraal staan", zegt voorzitter Paul Vleminckx, tevens zaakvoerder van Chardonnay Meerdael.

 

Streekproducten zijn kwaliteitsvol en duurzaam

“Streekproducten hebben alleen maar voordelen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor streekproducten en landbouw. “Men steunt de lokale economie en dat komt de hele regio ten goede. Lokale streekspecialiteiten zijn kwaliteitsproducten, duurzaam en ambachtelijk gemaakt en met beperkte voedselkilometers. En vooral, hoeve- en streekproducten zijn erg lekker en er is keuze genoeg”.

Herman Vangramberen (erevoorzitter), Paul Vleminckx (voorzitter), Tom Dehaene (gedeputeerde en ondervoorzitter) en Luk Collet (secretaris) van Streekproducten Vlaams-Brabant vzw ontvingen een houten snijplank waarmee ze aan de slag kunnen met streekproducten.
Herman Vangramberen (erevoorzitter), Paul Vleminckx (voorzitter), Tom Dehaene (gedeputeerde en ondervoorzitter) en Luk Collet (secretaris) van Streekproducten Vlaams-Brabant vzw ontvingen een houten snijplank waarmee ze aan de slag kunnen met streekproducten.

Herman Vangramberen van Beenhouwerij Vangramberen uit Boutersem, eerste voorzitter van de vzw, verwoordde 20-jaar geleden de noodzaak van streekproducten als volgt:

“En toen kwam de, wat ik noem, industrialisering van onze Bourgondische cultuur. Plots was wat we zelf kweekten, teelden, kookten of brouwden niet meer 'in'. Groot-schaligheid en industrialisering werden de standaard. Alles moest snel, machinaal, overal en altijd verkrijgbaar, met altijd dezelfde smaak. Een bepaald product moest plotseling verkrijgbaar zijn in de hele regio, het gewest, het land, het buitenland. Het spreekt voor zich dat deze industrialisering haaks staat op het concept van ambachtelijke streekproducten. Ambachtelijk vakmanschap is immers niet te verzoenen met grootschaligheid. Grootschaligheid betekent immers dat er smaakvervlakking optreedt, en dat iedereen eenheidsworst eet. Enkelen zetten echter koppig door en bleven trouw aan hun ambachtelijke productiemethode, kleinschalig en fijn. Zij maakten verder wat toen “streekproducten” ging heten. Zij bleven hun droom koesteren om ooit aan ons Bourgondiërs terug een volwaardig alternatief te bieden voor de eenheidsworst. Deze dromers hebben contact met mekaar gevonden, hebben een vriendenkring uitgebouwd, mekaar met raad en daad bijstaan.”

Voorstelling Streekproducten Vlaams-Brabant - 25 jaar.pptx

PPTX - 5.8 Mb

Meer info: https://straffestreek.be/

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Joke Gilles

Projectcoördinator, Streekproducten Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be