25 jaar PIVO in Asse

Dit jaar bestaat het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) in Asse 25 jaar. In die jaren leidde PIVO ambulanciers, politieagenten en brandweerlui op en werden er rijopleidingen en cursussen voor ambtenaren en lokale besturen georganiseerd. Dat wordt gevierd met een academische zitting op 30 maart en een publieksdag op 2 april.

PIVO zorgde voor 25 veilige jaren

Het PIVO is het Vlaams-Brabants opleidingscentrum voor politie, brandweer, dringende geneeskundige hulpverlening en medewerkers van lokale en regionale besturen. Hulpdiensten, lokale besturen, organisaties en bedrijven kunnen er terecht voor een brede waaier aan kwaliteitsvolle, praktijkgerichte en direct toepasbare specifieke en multidisciplinaire opleidingen, trainingen en vormingen.

“Van oude legerkazerne tot een eigentijds en innovatief opleidingsinstituut dat aan de hoge verwachtingen van vele partners voldoet. Dat is de opmerkelijke transformatie die het PIVO de afgelopen 25 jaar onderging. Hier geeft men op een kwalitatieve manier permanente vorming aan brandweer, dringende geneeskundige hulpverlening, politie en medewerkers van lokale en regionale besturen. Het PIVO is vandaag een huis met vele kamers, dat een essentiële bijdrage levert aan het goed functioneren van de publieke dienstverlening in Vlaams-Brabant”, zegt Jan Spooren, provinciegouverneur.

“Op dit moment telt het PIVO zo’n 450 docenten die elke dag voor zo’n 300 tot 500 cursisten naar de site afzakken. Na 25 jaar werking zijn er in totaal 7.169.282 lesuren gegeven en zo’n 10.000 diploma’s uitgereikt”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor het PIVO, niet zonder trots.

Het PIVO kan terugblikken op een eigen-aardige geschiedenis. Zo staat het huidige opleidingsinstituut op de plek van de voormalige militaire kazerne Serge Eckstein. Van 1924 tot 1940 was het Centrum van militaire luchtscheepvaart en zetel van de school van het Militair Vliegwezen er gehuisvest. En na de WOII werd het gebruikt als Materieel- en Bevoorradings-depot voor de Belgische Luchtmacht. In 1978 eindigde de militaire activiteit op de site en startte de verkoop, in 1979 aan Bomaco en in 1995 aan de provincie Vlaams-Brabant. ​
De provincie bouwde er vanaf 1998 stelselmatig het huidige PIVO uit.
Mijlpalen uit de geschiedenis van de PIVO-site en werking:

Mijlpalen PIVO.docx

DOCX - 15 Kb

Wist-je-datjes over het PIVO:

25 jaar Pivo - weetjes.docx

DOCX - 24 Kb

Beelden van 25 jaar PIVO:

Beelden 25 jaar PIVO.pptm

PPTM - 906 Mb

 

Een blik voor- en achteruit op het PIVO

Op donderdag 30 maart organiseert het PIVO een viering naar aanleiding van zijn 25ste verjaardag.

Programma:

  • 18.00 uur: ontvangst en receptie
  • 19.00 uur: toespraken en voorstelling met
    filmpjes over heden en verleden, muziek, een welkomstwoord door Wilfried Haesen, een sofagesprek met algemeen directeur Jos De Boeck en arrondissementscommissaris Michel Cornelis, die nauw betrokken waren bij de oprichting van het PIVO, een sofagesprek met gedeputeerde Tom Dehaene en een slottoespraak van provinciegouverneur Jan Spooren
  • 20.30 uur: walking dinner


Ook de pers is welkom op deze viering. Een interview is mogelijk.
Graag je aanwezigheid bevestigen via
pers@vlaamsbrabant.be

 

Ontdek het PIVO en zijn werking op 2 april

Op zondag 2 april is het publiek van 13tot 17 uur welkom om het PIVO via een hele waaier aan activiteiten te ontdekken.

“Men kan er zien en beleven hoe het PIVO zijn rol als opleidingsschool voor ambulanciers, politieagenten en brandweermannen- en vrouwen vervult en zo mee instaat voor onze veiligheid”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene.

Altijd al eens een frietketel willen blussen? Een kijkje willen nemen in een echte schietstand? Of leren hoe je met een AED-toestel werkt? Er zijn een doorlopend demonstraties en infostanden.

Meer info: Publieksdag - PIVO

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Jan Spooren

Gouverneur, Provincie Vlaams-Brabant

Jos De Boeck

Directeur PIVO, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be