25 jaar duurzaam bosbeheer dankzij De Bosgroepen

Feest tijdens Dag van de Boseigenaar in de Week van het Bos


Reeds 25 jaar beheren De Bosgroepen de Vlaamse bossen op een duurzame manier. Op deze verjaardag worden de boseigenaars in de vijf Vlaamse provincies in de bloemetjes gezet tijdens een Dag van de Boseigenaars. In Vlaams-Brabant is er 1 Bosgroep actief met 1.242 leden, die samen zo'n 2.070 ha bos beheren.

 

25 jaar inzet voor het bos

Eind jaren ’90 ontstonden De Bosgroepen vanuit de nood om private bossen een betere invulling te geven op ecologisch, economisch en sociaal vlak. Het startte als een experiment van de Vlaamse provincies en het Agentschap voor Natuur en Bos. ​
Begin 2023 zijn er in Vlaanderen ondertussen al 10 Bosgroepen die samen met 15.000 leden. ruim 56.000 ha bos beheren. Dat is 40% van de Vlaamse bosoppervlakte. ​
Bij de meeste leden gaat het om kleine bossen, maar hun maatschappelijke impact is onmiskenbaar groot.

Cijfers over 25 jaar De Bosgroepen in Vlaanderen
Cijfers over 25 jaar De Bosgroepen in Vlaanderen

Deze verjaardag wordt in de vijf Vlaamse provincies gevierd tijdens de Dag van de Boseigenaars tijdens de Week van het Bos. Tijdens deze Dag worden de boseigenaars in de kijker gezet omdat zij zich elke dag opnieuw inzetten voor een goed bosbeheer en mee zorgen voor de bossen die zuurstof en ontspanning bieden. ​

“De Bosgroep Vlaams-Brabant, bouwt samen met de provincie, aan de Vlaams-Brabantse bossen van morgen. We kiezen voor een toekomst met meer bos, met meer duurzaam beheerd bos en met bos dat klaar is voor de toekomst”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.


Dag van de Boseigenaar in Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant vindt de Dag van de Boseigenaar plaats op woensdag 11 oktober van 14 tot 18.30 uur ​ in het domein van Bosgroepbestuurder Gilbert Hollanders, Pastoor Brissacstraat 3 in Scherpenheuvel-Zichem.

Leden van bosgroep Vlaams-Brabant worden in de bloemetjes gezet ter gelegenheid van 25 jaar Bosgroepen. De Vlaams-Brabantse Bosgroepen voorzien een namiddag voor jong en oud met aandacht voor het bosbeheer van vandaag én de bosbeheerders van morgen. ​
In het bosdomein ​ zijn allerlei activiteiten voorzien, zoals een paddenstoelenwandeling, een begeleide boswandeling, ​ een mini- bosbouwmarkt en een kijk- en doestand, om volop te wandelen en te beleven. 

Programma:

 • Welkom vanaf 14u
 • 14.30 uur: Themawandeling met paddenstoelen en schimmels als rode draad.
 • 16.30 uur: Wandeling in gezelschap van de eigenaar met een kijk op het bosbeheer.
 • Doorlopend wandelen in het bos en infostanden:
  Handwerktuigen – Silky
  Bosbouwmateriaal – Stihl
  Bosbouwmateriaal – Makita
  Bijen en bloeiende bossoorten
  Kijk- en doestand met BosMemory, bodemdiertjes en houtstalen
  Demo “aan de slag met hand- en werktuigen in het bos”
Op 11 oktober zet De Bosgroep Vlaams-Brabant zijn leden in de bloemetjes voor hun jarenlange inzet op het vlak van bosbeheer.
Op 11 oktober zet De Bosgroep Vlaams-Brabant zijn leden in de bloemetjes voor hun jarenlange inzet op het vlak van bosbeheer.

 

Meer info: https://www.bosgroepvlaamsbrabant.be/

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Mieke Decoster

Bosgroep Vlaams-Brabant vzw

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be