2 miljoen euro woonpremies voor 2.711 Vlaams-Brabanders in 2017

Donderdag 15 februari 2018 — De provincie Vlaams-Brabant biedt premies voor dakisolatie en de plaatsing van superisolerend glas. Daarnaast zijn er ook premies voor woningaanpassingen voor ouderen en personen met een beperking. In 2017 hebben 2.711 Vlaams-Brabanders een premie ontvangen. Goed voor een budget van 2 miljoen euro.

Langer thuis wonen

‘Ouder worden of een beperking hebben en toch thuis kunnen blijven wonen. Dat kan als de woning wordt aangepast aan de veranderende behoeften. Een traplift, een douche met verlaagde instap, automatische rolluiken of poorten… bieden een oplossing. Daarom geeft de provincie een subsidie voor dat soort ingrepen aan de woning. ‘ vertelt gedeputeerde voor wonen Tom Dehaene.

In 2017 werden 825 ouderen en mensen met een beperking verder geholpen. Samen zijn ze goed voor een premiepot van bijna 1,5 miljoen euro. Opvallend is dat er al jaren op een rij meer dossiers (540) worden ingediend vanuit het arrondissement Leuven dan vanuit het arrondissement Halle-Vilvoorde (285).

Isoleren haalt energiefactuur omlaag

De energiefactuur kan zwaar wegen op de beurs. Goed geïsoleerde woningen bieden niet alleen meer wooncomfort, maar ze zijn natuurlijk ook goed voor de portemonnee en het klimaat.

Om kansengroepen een extra duwtje in de rug te geven, geeft de provincie aanvullende premies voor dak- of zoldervloerisolatie. In 2017 noteerden we 184 dossiers, samen goed voor ruim 110.000 euro premies. Ook voor deze premie stellen we vast dat de inwoners van het arrondissement Leuven makkelijker hun weg vinden naar de provinciale premie dan de Vlaams-Brabanders uit Halle-Vilvoorde.

1.702 gezinnen deden een beroep op de premie voor superisolerende beglazing. Samen zijn ze goed voor een subsidiekost van om en bij 365.000 euro.

‘Het valt op dat zowel de inwoners van Halle-Vilvoorde als deze van Leuven de weg vinden naar de premie voor superisolerend glas.’ stelt gedeputeerde Dehaene vast. ‘Ik hoop dat meer Halle-Vilvoordenaren de weg naar de aanpassingspremie en de premie voor dak- en zoldervloerisolatie snel vinden. Het zou jammer zijn als mensen die recht hebben op een premie, ze niet aanvragen.’

Dakisolatie
Dakisolatie
Isolerende beglazing
Woningaanpassing traplift
Woningaanpassing verhoogde apothekerskast
Woningaanpassing verlaagde drempel
Tom Dehaene Gedeputeerde at Provincie Vlaams Brabant