19.640 euro voor 3 taalstimulerende projecten

Provincie zet in op kennis van het Nederlands

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt met een totaalbedrag van 19.640 euro taalstimulerende projecten van de bibliotheek van Liedekerke, KV Zuun en de gemeente Zemst.

Anders- en meertaligheid is voor steeds meer inwoners van Vlaams-Brabant een realiteit. In Vlaanderen is kennis van het Nederlands voor anderstaligen van essentieel belang voor een goede integratie in de lokale gemeenschap. Bovendien zorgt kennis van het Nederlands voor meer kansen op de arbeidsmarkt.

“Onze subsidie heeft een uitgesproken sociaal karakter, want voor onze samenleving is het belangrijk dat we met elkaar kunnen communiceren. Met deze subsidies ondersteunen we organisaties die anderstaligen helpen bij hun leerproces van het Nederlands als vreemde taal. Gemeenten, scholen, vzw’s en feitelijke organisaties kunnen voor hun taalstimulerend project een subsidie aanvragen van maximum 15.000 euro”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor het Vlaams karakter.


Overzicht van de goedgekeurde projecten:

  • Openbare Bibliotheek Liedekerke ontvangt 2.360 euro voor ‘Boekenstoet’

    De bibliotheek, het OCMW en de dienst Samen leven van Liedekerke organiseren van oktober tot en met mei voor de tweede maal het project ‘Boekenstoet’, het voorleesproject waarbij vrijwilligers bij anderstalige en/of taalzwakke kinderen aan huis voorlezen. De vrijwilligers gaan bij een 20-tal gezinnen in Liedekerke 10 keer voorlezen. Daarnaast wordt er ook een bezoek aan de bib en een culturele activiteit gepland en wordt het project afgesloten met een eindfeest.     
    .
  • KV Zuun ontvangt 15.000 euro voor de inrichting van 10 stageweken taal- en voetbal verspreid over de schoolvakanties seizoen 20-21

          Voetbalclub KV Zuun stelt vast dat de laatste jaren steeds meer ouders en jongeren het Nederlands niet           (voldoende) machtig zijn. Met dit project wil men de voetbalstages van de club omvormen naar taal- en             voetbalstages waarbij de spelertjes de uren voetbaltraining afwisselen met lessen Nederlands in                      verschillende niveaugroepen gegeven door gediplomeerde leerkrachten.

  • Gemeente Zemst ontvangt 2.280 euro voor “Boekenstoet voorlezen aan huis”

          Gemeente Zemst organiseert van januari tot april 2021 voor de vierde maal het project ‘Boekenstoet’,               het voorleesproject waarbij vrijwilligers bij anderstalige en/of taalzwakke kinderen aan huis voorlezen.               Voor deze editie gaan vrijwilligers bij een 10-tal gezinnen in Zemst 13 keer voorlezen. Tijdens die                       momenten wordt er ook een bezoek aan de bib gepland. Het project wordt afgesloten met een eindfeest.

 

Bart Nevens

Gedeputeerde voor Vlaams karakter, Provincie Vlaams-Brabant

Sarah Wyndaele

Vlaams karakter, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be