1.7 miljoen euro woonpremies voor 2.374 Vlaams-Brabanders

De provincie Vlaams-Brabant biedt premies voor dak- en zoldervloerisolatie en de plaatsing van superisolerend glas. Daarnaast zijn er ook premies voor woningaanpassingen voor ouderen en personen met een beperking. In 2018 hebben 2.374 Vlaams-Brabanders een van deze premies ontvangen. Goed voor een budget van 1.732.718 euro. 

Langer thuis wonen

“Ouder worden of een beperking hebben en toch thuis kunnen blijven wonen. Dat kan alleen als de woning wordt aangepast aan de veranderende behoeften. Een traplift, een douche met verlaagde instap, automatische rolluiken of poorten bieden een oplossing. Daarom geven we een subsidie voor dat soort ingrepen aan de woning”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor wonen.

In 2018 werden 732 ouderen en mensen met een beperking verder geholpen.
Samen zijn ze goed voor een budget van 1.340.886 euro. Opvallend is dat er al jaren op een rij meer dossiers worden ingediend vanuit het arrondissement Leuven (456) dan vanuit het arrondissement Halle-Vilvoorde (266).

Bovendien is er ook een dalende evolutie merkbaar in het aantal aanvragen: van 825 in 2017 naar 732 in 2018, een daling van 11%.
 

Isoleren haalt energiefactuur omlaag

“De energiefactuur kan zwaar wegen op de beurs. Goed geïsoleerde woningen bieden niet alleen meer wooncomfort, maar ze zijn natuurlijk ook goed voor de portemonnee en het klimaat”, zegt gedeputeerde Bart Nevens.

Om kansengroepen een extra duwtje in de rug te geven, geeft de provincie aanvullende premies voor dak- of zoldervloerisolatie. In 2018 noteerden we 91 dossiers, samen goed voor ruim 51.821 euro aan premies. Ook voor deze premie is het zo dat  de inwoners van het arrondissement Leuven (55) makkelijker hun weg vinden naar de provinciale premie dan de Vlaams-Brabanders uit Halle-Vilvoorde (36). Bovendien vond er een halvering plaats van het aantal aanvragen ten opzichte van vorig jaar, een daling van 184 naar 91.

1.551 gezinnen deden een beroep op de premie voor superisolerende beglazing. Samen zijn ze goed voor een subsidie van 340.011 euro. Ook hier zien we een verschil tussen het arrondissement Leuven (806 premies) en Halle-Vilvoorde (745) en opnieuw een daling van het aantal aanvragen van 1.702 in 2017 naar 1.551 in 2018, een daling van 9%.

 

Steeds minder aanvragen voor woonpremies

“We zien voor alle woonpremies een gevoelige daling van het aantal aanvragen. We denken dat dit te maken heeft met het feit dat de doelgroep die gebruik wil maken van deze premies dat de afgelopen jaren ook heeft gedaan”, zegt gedeputeerde Bart Nevens. “We merken ook dat we de mensen met een laag inkomen moeilijk kunnen bereiken met deze premies. Omdat we een efficiënt beleid willen voeren, gaan we bekijken of we de beschikbare budgetten kunnen heroriënteren naar bouwblokrenovaties. Via deze formule kunnen ze een speciale lening krijgen die ze pas achteraf moeten terug betalen”.

Zo’n bouwblokrenovatieprojecten zijn al opgestart in Tienen, Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Tielt-Winge, Vilvoorde en Zaventem. Dit jaar starten er nog zulke projecten in Galmaarden, Geetbets en Landen.
 

P.S.: Je vindt de woonpremiesfiche per gemeente, gegroepeerd per arrondissement, in de bijlagen.

Woonpremiesfiche 2018 Halle-Vilvoorde.pdf

PDF - 1.4 Mb

Woonpremiesfiches 2018 arr. Leuven.pdf

PDF - 1.1 Mb

Bart Nevens

Gedeputeerde voor wonen, Provincie Vlaams-Brabant

Els Vandereet

Dienst wonen, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be