1,7 miljoen euro voor 145 duurzame biodiversiteitsprojecten

22 mei is Dag van de Biodiversiteit

 • De provincie Vlaams-Brabant geeft dit jaar 333.670 euro aan 17 duurzame biodiversiteitsprojecten van de verenigingen Natuurpunt , Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud, Regionaal Landschap Dijleland, Regionaal Landschap Noord-Hageland, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en Regionaal Landschap Zuid-Hageland. Dit brengt het aantal door de provincie gesteunde biodiversiteitsprojecten op 145, goed voor een totaalbedrag van 1.733.060 euro sinds het begin van de bestuursperiode in 2013.

‘Natuur is een schaars goed in het sterk verstedelijkte en dichtbevolkte Vlaams-Brabant. Daarom maakten we de voorbije zes jaar  1,7 miljoen euro vrij voor meer en betere natuur in onze provincie’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘We zetten vooral in op meer groen in scholen, op begraafplaatsen, in zorginstellingen en in bedrijven. Meer natuur is goed voor ons welzijn en onze gezondheid, maar ook voor de biodiversiteit. Bovendien helpt de natuur ons om ons te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering, zoals overstromingen. Redenen genoeg dus om volop te investeren in meer en betere natuur'.

De volgende duurzame biodiversiteitsprojecten kregen dit jaar een subsidie:

 • Natuurpunt Beheer vzw krijgt 4.308,18 euro voor het project “Kansen voor de koestersoort-kamsalamander in Haacht”.
   
 •  Natuurpunt Beheer vzw krijgt 40.000 euro voor het project “Bezoekerscentrum De Groene Vallei deel III”.
   
 • Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud vzw krijgt 25.325,70 euro voor het project  “Klimmen, zingen, springen: klimop, kruisspin, huis- en ringmus”.
   
 • Natuurpunt Beheer vzw krijgt 23.343,38 euro voor het project “Beheerondersteunende ontsluiting van natuurgebieden "Hagelandse Heuvels".
   
 • Natuurpunt Beheer vzw krijgt 6.000,55 euro voor het project “Herstel van het waterhabitat van de koestersoort kamsalamander in de Bomputten in Vilvoorde en Zemst”.
   
 • Natuurpunt Beheer vzw krijgt 10.257,39 euro voor het project “Rolstoelpad Grooten Bosch in Roosdaal”
   
 • Natuurpunt Beheer vzw krijgt 31.554.24 euro voor het project “Aanleg van een rolstoeltoegankelijk plankenpad en vlonder in de  Antitankgracht in Haacht”.
   
 • Natuurpunt Beheer vzw krijgt 13.190,13 euro voor  het project “Habitatherstel in functie van koestersoorten in het Torfbroek te Kampenhout”.
   
 • Natuurpunt Beheer vzw krijgt 7.816,48 euro voor het project “Herstel van de waterhuishouding in de botanische waardevolle graslanden in de Molenbeekvallei in Herent”.
   
 • Natuurpunt Studie krijgt 21.039,45 voor het project  “Ecologisch beheer kerkhoven”.
   
 • Regionaal Landschap Dijleland vzw krijgt 70.384,88 euro voor het project  “Uitvoering groene aspecten Masterplan Jezus-Eik in Overijse (Horzion+)”.
   
 • Regionaal Landschap Dijleland vzw krijgt 70.384,88 euro voor het project “Natuurverbindingen en groene vingers - Horizon+”.
   
 • Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw krijgt 40.722,35 euro voor het project “Exotenbestrijding en slibruiming Ernest Claesstraat in Zichem”.
   
 • Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei vzw krijgt 70.384,88 euro voor het project “Plan Boommarter in Actie”.
   
 • Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en Regionaal Landschap Zuid-Hageland vzw krijgen 59.827,15 euro voor het project “Paarden natuurlijk! Naar een natuurlijke integratie van paard en landschap in de leemstreek”.
 • Regionaal Landschap Zuid-Hageland vzw krijgt 62.146,10 euro voor hetproject  “In het spoor van reizende mensen, dieren en planten: biodiversiteitsversterking en landschapsbeleving langs de IJzerenweg in de Getevallei”.
   
 • Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei vzw krijgt 42.653,24 euro voor het project “Vlindergemeente Pepingen
   

 

Tie Roefs

Gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid, Provincie Vlaams Brabant

Dirk Buysse

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be