1.672 vakantiefietsers geteld langs de Vlaamse icoonfietsroutes ​

Tijdens 288 meetmomenten in de periode van mei tot eind september 2022 werden 1672 vakantiefietsers geteld op 9 locaties langs de icoonfietsroutes in Vlaanderen. De meeste vakantiefietsers zijn niet aan hun proefstuk toe en het gaat vooral om koppels ouder dan 45 jaar. Meer dan de helft van de vakantiefietsers onderweg via een icoonfietsroute is afkomstig uit het buitenland. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de 5 Vlaamse provinciale toeristische organisaties en Toerisme Vlaanderen. Het is meteen ook de eerste keer dat het gebruik van de icoonfietsroutes, die in 2021 gelanceerd werden, onderzocht werd.

De 9 icoonfietsroutes vormen een netwerk van 2.500 km om het beste van Vlaanderen te beleven tijdens een meerdaagse fietsvakantie. ​ Zo wil Vlaanderen zich op de kaart zetten als een bestemming voor vakantiefietsers. De icoonfietsroutes hebben een eigen bewegwijzering en zijn uitgestippeld op het fietsknooppuntennetwerk waarop een gemengd verkeer van diverse fietsersprofielen zich beweegt.


EVA-VELO: observeren en korte bevragingen

Om het specifieke aandeel van de vakantiefietsers te kennen, werd de onderzoeksmethode van EVA-VELO toegepast, ontwikkeld in Frankrijk voor het monitoren van de EuroVelo 6 route. Deze methode bestaat uit een combinatie van observeren en korte bevragingen. Gedurende vijf maanden observeerden 29 vrijwilligers de passerende fietsers op basis van de fietsuitrusting en -kledij. Gezien vakantiefietsers dagelijks doortrekken van bestemming tot bestemming werden ze herkend aan de fietstassen en bagage op de fiets. In totaal werden zo niet minder dan 22.685 fietsers geobserveerd, waarvan 1.672 of 7% van het totaal passerende fietsverkeer geïdentificeerd werd als vakantiefietser .

Om de observaties te staven werd een steekproef van 4.976 fietsers aangesproken voor een korte bevraging. De vakantiefietsers werden later ook nog via mail uitgenodigd voor een uitgebreide bevraging.


Profiel vakantiefietser in Vlaanderen

Via de korte bevraging kon ook een profiel opgemaakt worden van de vakantiefietser in Vlaanderen. Die blijkt ervaren te zijn. De meeste respondenten gingen al eerder op fietsvakantie. In de meeste gevallen gaat het om koppels ouder dan 45 jaar. ​ Ook fietsers jonger dan 45 jaar en gezinnen gaan in beperkte mate op fietsvakantie in Vlaanderen en maken respectievelijk 16% en 12% van het totaal aantal vakantiefietsers uit.

De buitenlandse vakantiefietser vindt duidelijk zijn weg al naar Vlaanderen. Van alle bevraagde vakantiefietsers blijkt 1 op 3 afkomstig uit het buitenland. Bij vakantiefietsers die specifiek kiezen voor een icoonfietsroute, loopt dat zelfs op tot 1 op 2, met het grootste aandeel uit Nederland (28%) en uit Duitsland (13%).


Meerdaagse fietsvakanties in trek

Uit de uitgebreide bevraging leren we dat de vakantiefietsers voor hun fietsvakantie graag voldoende tijd uittrekken en er meerdere overnachtingen aan koppelen. Bij 53% van de vakantiefietsers onderweg via de icoonfietsroutes bestaat de fietsvakantie uit meer dan 4 nachten. Voor 22% bestaat de fietsvakantie zelfs uit meer dan 7 nachten. De geprefereerde logiestypes zijn hotel, B&B en camping, samen goed voor een aandeel van 84% van alle overnachtingen tijdens een fietsvakantie.

De icoonroutefietsers geven ook aan dat ze erg tevreden te zijn over de bewegwijzering, het traject van de icoonroute, het aandeel autovrije en autoluwe wegen en de kwaliteit van de fietspaden. Het merendeel zou de icoonfietsroutes ook aanraden aan familie en vrienden.


Extra rendement


Met de uitwerking van de Vlaamse icoonfietsroutes sloegen de Vlaamse fietspartners de handen in elkaar om te zorgen voor een extra laag op het fietsroutenetwerk, specifiek voor vakantiefietsers. Hierbij zorgen zij voor extra rendement uit de inspanningen die de provincies geleverd hebben in de uitbouw van het knooppuntennetwerk.

“In drie dagen al fietsend de Groene Gordel rond, langs de heuvelruggen van het Pajottenland naar het Hageland, of citytrippen van Tervuren naar Leuven en door naar Mechelen, met de icoonfietsroutes kan het in onze provincie allemaal. Neem dan zeker de gloednieuwe, met zorg samengestelde, Gids voor de Vlaamse Icoonfietsroutes mee. Deze bevat de acht Vlaamse icoonfietsroutes en de Vlaanderenroute. De gids is met zijn gedetailleerde kaarten en vele tips om te stoppen onderweg, perfect bruikbaar als inspiratiebron bij het plannen van je trip en handig om mee te nemen onderweg”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme.

Vlaanderen, ideale fietsvakantiebestemming

“Iets wat voor ons de evidentie zelve is, blijft vaak tot de verbeelding spreken van de buitenlandse toerist: fietsen. Naar school, naar het werk, naar de winkel en ook als vakantie. Zij die Vlaanderen reeds kenden, weten dat dit met Nederland het fietswalhalla van Europa is. De icoonroutes zijn voor hen het absolute toppunt: routes die je door stad en land langs alle hoogtepunten van Vlaanderen nemen. Ik denk dat deze cijfers en inzichten bevestigen dat Vlaanderen de ideale internationale fietsvakantiebestemming is. Zowel voor de ervaren vakantiefietsers, als voor de jongere generaties. Die boodschap willen we ook verder uitdragen naar het binnen- en buitenland. Het breder publiek overtuigen om in Vlaanderen te komen trappen aan een mooie vakantie”, zegt Zuhal Demir, Vlaams minister van toerisme.

Praktisch:

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Johan Vanswijgenhoven

Coördinator icoonroutes, Toerisme Vlaanderen

Stef Gits

Woordvoerder, Toerisme Vlaanderen

Petra Moons

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be