157 km wandelplezier rond Brussel met de vernieuwde Streek-GR Groene Gordel

Toerisme Vlaams-Brabant en Grote Routepaden hebben het traject van de Streek-GR Groene Gordel aangepast. Met de Streek-GR Groene Gordel kan de geoefende wandelaar in 8 dagen al stappend helemaal in een lus rond Brussel. Dit verrassend groen traject van 157 km door het Pajottenland, de Zennevallei, de Brabantse Wouden en de Brabantse Kouters werd grondig gescreend en aangepast. De bijhorende gids werd volledig herschreven en voorzien van nieuwe, gedetailleerde kaarten en weetjes over elke bijzondere plek.

 

Grote Routepaden en Toerisme Vlaams-Brabant maken al enkele jaren samen werk van Streek-GR’s. Dit zijn lange, lusvormige wandelroutes, gemarkeerd met de karakteristieke geel-rode strepen, waarmee men in een aantal dagen een hele streek al stappend verkent. De provincie Vlaams-Brabant telt er drie: naast de Streek-GR Groene Gordel, zijn er de Streek-GR Hageland (159 km) en de Streek-GR Dijleland (131 km).

Streek-GR’s zijn onderdeel van #dewandelprovincie

“We zetten stevig in op de versterking van het wandelaanbod in onze provincie en profileren Vlaams-Brabant als dé wandelbestemming van Vlaanderen. Een sterk wandelproduct voor de sportieve stapper en trektochtenmaker mag bijgevolg niet in het aanbod ontbreken”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme. “Met de Streek-GR Groene Gordel hebben we een uitstekend wandelproduct om een aantal troeven van die diverse groene regio rond Brussel, zoals de kastelen en parken, de uitgestrekte bossen, het industrieel erfgoed, de markante steden en niet te vergeten de lekkere (lambiek)bieren, te komen ontdekken.”

Op 19 februari werd de vernieuwde Streek-GR Groene Gordel voorgesteld in de Herisemmolen in Dworp.
Op 19 februari werd de vernieuwde Streek-GR Groene Gordel voorgesteld in de Herisemmolen in Dworp.

Grondige vernieuwing van Streek-GR Groene Gordel

De Streek-GR Groene Gordel is het sluitstuk van een vernieuwingsoperatie voor de lange afstandswandelroutes in Vlaams-Brabant. Met de Sint-Martinusbasiliek van Halle, de Plantentuin Meise, het AfricaMuseum in Tervuren, de vliegtuigen boven je hoofd in Steenokkerzeel, de beukenkathedralen in het Zoniënwoud, de papiermolen Herisem, het historisch centrum van Grimbergen, krijgt de wandelaar heel wat attracties voorgeschoteld. ​
Groot voordeel aan deze Streek-GR zijn de frequente en goede verbindingen met Brussel en de omliggende steden. Dit maakt dat de volledige Streek-GR Groene Gordel dan ook perfect te stappen is in 8 dagetappes.

“Deze vernieuwingsoperatie heeft meer dan een jaar geduurd. Vrijwilligers van de Grote Routepaden hebben het traject grondig gescreend en waar nodig hertekend. De kwaliteit van de wandelroute was hierbij een belangrijk aandachtspunt. Het totale aandeel onverharde of semiverharde paden en tegelpaadjes ligt voor deze nieuwe Streek-GR op 66 %. Het definitieve traject werd opgedeeld in 8 dagetappes, met de begin- en eindpunten te bereiken met het openbaar vervoer” zegt Rik Röttger, voorzitter van Grote Routepaden.

De gids werd herwerkt met een overzichtskaart per etappe, detailkaarten per segment en een beschrijving in tegenwijzerzin, die een chronologisch beeld schets van de route qua landschap, bezienswaardigheden en wandelbeleving onderweg. De druk van de gids nam Toerisme Vlaams-Brabant voor zijn rekening.

De vrijwilligers van Grote Routepaden zorgen voor de bewegwijzering met geel-rode strepen op bomen en palen volgens het systeem van de GR's.

De Streek-GR Groene Gordel gids kost 19,5 euro en is te verkrijgen in de boekhandel, de toeristische infokantoren, bij Toerisme Vlaams-Brabant en bij de vzw Grote Routepaden.

De kaft van de Streek-GR GRoene Gordel-gids
De kaft van de Streek-GR GRoene Gordel-gids

Meer info: www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties en www.groteroutepaden.be

 

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Petra Moons

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams-Brabant

Margot Van de put

Directeur, Grote Routepaden

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be