15.000 euro voor 10 korte keten-initiatieven

De provincie Vlaams-Brabant investeert, samen met de Provinciale Landbouwkamer, 15.049,87 euro in korte keten-initiatieven. Met dit bedrag krijgen de gemeentebesturen van Kampenhout en Zemst en de verenigingen Herne Rabarber’t, Hof van Beieren uit Weerde, Wervel, Cultuur & Samenleven Dilbeek, FV Van Haesendonck uit Zemst, Pajottenland+, Buurtspoorwegmuseum uit Schepdaal en Avondmarkt Zoutleeuw een financieel duwtje in de rug voor de organisatie van hun activiteit tijdens de Zomer van de Korte Keten.

“Als er één zaak positief is aan het hele coronaverhaal, is het wel dat heel wat mensen opnieuw de boer om de hoek en zijn hoevewinkel ontdekken”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. “Vaak gaan ze wandelen of fietsen en ontdekken ze een winkeltje dat ze niet kennen. In onze provincie wonen heel wat producenten die zich elke dag met hart en ziel inzetten voor hun product. En dat proef je ook”.
Omdat mensen nog te weinig korte  keten-producten kennen, ondersteunt de Provinciale Landbouwkamer initiatieven die deze producten een podium bieden.

“Het gaat onder meer om de plaatsing van infoborden aan landbouwbedrijven, de organisatie van markten en fietstochten langs land- en tuinbouwers”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen. “Aan de organisatie van een activiteit is vaak een risico verbonden waardoor verenigingen en organisaties afhaken. Met deze subsidie kunnen we hen over de streep trekken om de stap te zetten”.
Een overzicht van de projecten:

  • Gemeentebestuur Kampenhout voor de plaatsing van infoborden bij landbouwers met korte-keten-producten en opmaak van plan met thuisverkooplocaties (784,87 euro)
  • Vzw Herne Rabarber’t voor het aanbieden van Rababoxen met uitsluitend producten van lokale producenten (2000 euro)
  • Vzw Hof van Beieren uit Weerde voor de organisatie van tweedaags pop-upcafé in samenwerking met lokale boeren en in elkaar steken fiets-, wandel- en fotozoektocht (935 euro)
  • Gemeentebestuur Zemst voor de organisatie wedstrijd waarbij deelnemers hun gewicht in aardappelen kunnen winnen plus het in de kijker zetten van lokale aardappelboeren (1.000 euro)
  • Vzw Wervel: Op meerdere plaatsen in het Hageland richt de vereniging ‘korte keten op de hoeve’ in. Discussies met boeren en lokale producten worden onder de aandacht geplaatst (2.560 euro)
  • Cultuur & Samenleven Dilbeek voor de organisatie van twee markten met lokale producten en opmaak fietskaart met info over korte keten-producenten en -verdelers (1.350 euro)
  • FV Van Haesendonck uit Zemst voor het digitaal maken van de farm fair of boerenbelevingsmarkt en partners in het voetlicht plaatsen (1.700 euro)
  • Pajottenland+ vzw uit Roosdaal voor de inriching van zomerzoektocht, meerdere opendeurdagen bij Pajotse producenten en organisatie van vier woensdagtochten (2.620 euro)
  • Buurtspoorwegmuseum vzw uit Schepdaal voor het onder de aandacht brengen van de vroegere boerentram en aankoop representatieve replica’s landbouwproducten en aanmaak brochure (1.600 euro)
  • Avondmarkt Zoutleeuw. De  Avondmarkt in september staat in het teken van lokale korte keten-producenten (500 euro).


Er volgt nog een tweede oproep. Wie een initiatief neemt om korte-keten-producenten extra in de kijker te zetten of een activiteit organiseert, kan alle info vinden op http://www.vlaamsbrabant.be/korteketen

Meer informatie over de activiteiten en inspirerende verhalen om er een aangename thuisvakantie van te maken, vindt men op www.zomerinvlaamsbrabant.be

 

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor land- en tuinbouw, Provincie Vlaams-Brabant

Geert Mertens

Dienst land- en tuinbouw, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be