131 km wandelen in het Dijleland

Streek-GR vernieuwd

De vernieuwde Streek-GR Dijleland is een feit. Deze route is een wandellus van 131 km voor lange afstand wandelaars tussen Leuven en Mechelen door valleien van de Dijle en haar zijrivieren. Het traject van de streek-GR werd grondig gescreend en aangepast, de bijhorende gids helemaal herschreven en voorzien van nieuwe, gedetailleerde kaarten, wegbeschrijvingen en wetenswaardigheden over elke bijzondere halte.

Grote Routepaden en Toerisme Vlaams-Brabant kunnen al enkele jaren bogen op een vruchtbare samenwerking, met de 3 Streek-GR’s Hageland, Dijleland en Groene Gordel als gevolg. De Streek-GR Dijleland was ondertussen meer dan 10 jaar oud en bijgevolg aan herziening toe.

“We zetten stevig in op een versterking van het wandelaanbod omdat we ons profileren als dé wandelbestemming van Vlaanderen”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. “Een sterk wandelproduct voor de sportieve stapper en trektochtenmaker mag niet in het aanbod ontbreken. Vandaar dat Toerisme Vlaams-Brabant en de Grote Routepaden elkaar snel vonden in een vernieuwde samenwerking”.

De vernieuwingsoperatie van de Streek-GR Dijleland heeft ongeveer een jaar in beslag genomen. Vrijwilligers van de Grote Routepaden hebben het traject van de streek-GR grondig gescreend en waar nodig hertekend. Nieuw is de indeling in 7 op elkaar aansluitende dagetappes met aan het begin- en eindpunt openbaar vervoer. Ook de gids werd in die zin herwerkt, met een overzichtskaart per etappe, een wegbeschrijving in wijzer- en tegenwijzerzin met bijhorende, duidelijke detailkaarten. Achtergrondinfo over bezienswaardigheden, de natuur, de dorpen en steden onderweg vullen de wegbeschrijvingen aan.

De Streek-GR Dijleland kruist heel wat andere GR-paden. Op deze kruispunten plaatst Toerisme Vlaams-Brabant wandelbomen die de grote GR-richtingen aangeven. Ook de druk van de gids nam Toerisme Vlaams-Brabant voor zijn rekening.
De vrijwilligers van de vzw Grote Routepaden zorgen voor de bewegwijzering met geel-rode strepen op bomen en palen volgens het beproefde systeem van de GR's.

“Met de Streek-GR Dijleland hebben we een uitstekend wandelproduct om een aantal troeven van Groene Gordel te komen ontdekken. De druivenstreek, de prachtige natuur in de valleien, de gracieuze parken en tuinen, het Witte Goud, ze hebben binnenkort voor de lange afstand wandelaars geen geheimen meer”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

De Streek-GR Dijleland gids kost 9 euro en is te verkrijgen in de boekhandel, de toeristische infokantoren, bij Toerisme Vlaams-Brabant ( www.toerisme.vlaamsbrabant.be/publicaties) en bij de vzw Grote Routepaden.
 

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor toerisme, Provincie Vlaams-Brabant

Petra Moons

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be