100.000ste haagplant in Zuid-Hageland

Regionaal Landschap Zuid-Hageland vzw plantte op 2 december, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, haar 100.000ste stuk haag in de regio. Typische landschapselementen in het Hageland krijgen zo terug een plek waardoor groene verbindingen in het landschap gecreëerd worden die de biodiversiteit versterkt. In totaal zijn er op 8 jaar tijd 28 km aan haag, heg of houtkant bijgekomen in Boutersem, Geetbets, Glabbeek, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen en Zoutleeuw.

 

Hagen zijn belangrijk voor biodiversiteit en klimaat 

Het belang van hagen in het landschap voor biodiversiteit is zeer groot. Planten- en diersoorten vinden in hagen, heggen en houtkanten een geschikt leefgebied. Samen met andere landschapselementen zoals poelen, bermen en boomgaarden vormen hagen, heggen en houtkanten voor veel soorten een complex van leefbare gebieden waar een soort kan leven en waarlangs ze zich kunnen verplaatsen. 

“Tegelijk is natuur de beste investering voor het klimaat”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “Niet enkel bomen, maar ook hagen en heggen, bloemrijke bermen en graslanden, halen CO2 uit de lucht en verhogen het welbevinden van de inwoners. Verbonden natuur versterkt dit effect nog en dat is precies wat Regionaal Landschap Zuid-Hageland, met onze steun, via het jaarlijks aanplanten van enkele kilometers gemengde hagen en heggen beoogt”. ​ 

Hagen zijn typisch kenmerk voor Hageland 

Hagen maakten, als natuurlijke afsluiting van veeweiden, eeuwenlang deel uit van het Hagelandse landschap.Na de invoering van de prikkeldraad verdwenen ze grotendeels uit de streek.Regionaal Landschap Zuid-Hageland maakt werk van de opwaardering van de streek.“Daarom stimuleren we de aanplant van hagen”, zegt Marc Wijnants, voorzitter van Regionaal Landschap Zuid-Hageland. “Ze maken de streek mooi voor wandelaars en fietsers. Ook voor landbouwers hebben hagen voordelen want ze helpen om erosie te bestrijden, dragen bij aan de bestuiving van de gewassen, gaan verdroging tegen en creëren schaduw voor vee”.“Om de aanplant van hagen, heggen en houtkanten aan te moedigen, begeleiden we de inwoners van Zuid-Hageland met raad en daad: van het opstellen van een beplantingsplan, aansturen van de plantploeg tot het voorzien van de nodige financiële middelen”, zegt Joachim Lambrechts, coördinator van het ‘plantteam’ van Regionaal Landschap Zuid-Hageland. 

Eén van de inwoners die hierop beroep doet is Philip Van Kelst, eigenaar van de Kasteelhoeve Wange.“Dankzij onze samenwerking met RLZH kunnen wij een steentje bijdragen aan natuur- en landschapsversterking rond de Kasteelhoeve”, zegt Philip Van Kelst. “We plantten enkele kilometers meidoornhaag aan als natuurlijke afsluiting voor de paardenweide zodat we op termijn een volledig draadloos domein hebben”. 

“Hagen, heggen en houtkanten zijn belevingselementen in het landschap maar ook een belangrijk leefgebied voor heel wat planten en dieren. Enkele van onze provinciale koesterburen, zoals de sleedoornpage en geelgors zijn grote fan van hagen en heggen om hun nesten in te bouwen en voedsel te zoeken. We merken dat we, dankzij onze financiële steun van 50% van de kostprijs en dankzij de begeleiding door de regionale landschappen, ​ eigenaars kunnen overtuigen om te investeren in landschapsherstel en versterken van de streekidentiteit”, besluit gedeputeerde Bart Nevens. 

Voor de concrete plantwerken doet het Regionaal Landschap beroep op de groenploegen van IGO. 

Enkele cijfers over aanplantactie sinds 2012: 

  • 100.000 stuks plantgoed aangeplant in 8 plantseizoenen
  • In totaal 28 km gemengde haag/heg/houtkant in Zuid-Hageland
  • 35 soorten inheems plantgoed (waarvan de belangrijkste: veldesdoorn, sleedoorn, meidoorn en haagbeuk)
  • 150 locaties / eigenaars
  • Gemiddeld 650 stuks aangeplant per aanplantproject
  • 2019: 26.000 stuks of 7,5 km haag/heg/houtkant op 40 locaties – 5000 stuks per jaar in de beginjaren
  • 9 gemeenten: Boutersem, Geetbets, Glabbeek, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen en Zoutleeuw
  • 50% subsidie
  • 200.000 euro geïnvesteerd in nieuwe hagen, heggen en houtkanten, waarvan ongeveer de helft door de eigenaars.

 

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Greet De Prins

Communicatie Regionale Landschappen, Provincie Vlaams-Brabant

Joachim Lambrechts

Medewerker landschapszorg, Regionaal Landschap Zuid-Hageland

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be