1.000 bomen en struiken geplant aan Abdij van Park

Op 22 februari kwamen leerlingen van de scholen Matadi en Sint-Norbertus naar de Abdij van Park om er te helpen planten. De kinderen werken zo mee aan de verdere ontwikkeling van het natuurpark ‘De Warande’. De stad Leuven pakt er, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, de komende weken de site van de voormalige voetbal- en tennisterreinen aan volgens de visie uit een wetenschappelijk bestudeerd en uitgewerkt landschapsbeheerplan van de parkabdij.

 

We planten hoogstammige en meerstammige bomen. Met verschillende soorten bosgoed planten we gevarieerde struwelen aan. Daarnaast komen er natuurlijke spel- en zitelementen. Wie door het domein loopt, zal drie zones ervaren met voor ieder wat wils. Er zal ruimte zijn om te ravotten, te klauteren, les te geven in en over de natuur en te bezinnen in stilte. En dat alles in een prachtig groene omgeving”, weet schepen van openbaar groen Lalynn Wadera.


Groter plan

In het verleden waren er hier voetbal- en tennisterreinen. Die brak de stad af en ze zette er een natuurbeheer op. Daarvoor baseerde ze zich op het landschapsbeheerplan dat destijds opgemaakt werd om de biodiversiteit en de erfgoedwaarde van dit natuurdomein in de toekomst te versterken. ​
De aanplanting is een belangrijke stap in het grotere beheersplan, waar veel aandacht is voor natuurbehoud, rust en stilte alsook de authentieke geest van de abdijsite. De aanleg van de Warande vormt een mooie en nuttige toevoeging voor mens én natuur.


Drie zones

In de nabije toekomst zullen er drie zones zijn in het natuurpark. ​
“Het wordt stiller naarmate je dieper doordringt in het gebied”, zegt Wadera. De eerste zone is een open veld, waar bal- en pleinspelen mogelijk zijn. Aan de randen zullen arboretumbomen groeien en voegen we verschillende zitelementen zoals boombanken en een buitenklasje toe. In het tweede zone komen er natuurlijke speel- en zitelementen, waar kinderen kunnen ravotten, klauteren en verpozen. Wie nog verder gaat, komt in de derde zone de meest stille zone. Daar staat het recent aangebrachte kunstwerk Aedicula, dat dankzij de aanplantingen nu mooi geïntegreerd geraakt in het landschap."


Duizend bomen en bosgoed

In totaal komen er 50 extra bomen en 970 stuks bosgoed. Voor de keuze van de bomen en struiken werkte de stad samen met het Regionaal Landschap Dijleland. ​

“Samen hebben we bewust gekozen voor inheemse, streekeigen beplanting, waarmee we de biodiversiteit in deze prachtige omgeving nog verder proberen te verhogen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu en voorzitter van Regionaal Landschap Dijleland.

“Daarnaast zochten we ook heel gericht naar enkele ‘speciale’ arboretumbomen die een cultuurhistorische link met de abdij hebben”, vervolgt Tom Dehaene, gedeputeerde van erfgoed. “Zo versterken we naast de biodiversiteit, ook de link naar de rijke geschiedenis van de Abdij.” ​
De dienst erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant ondersteunt het project mee financieel.


Buurtscholen helpen mee

Mee bomen planten in een natuurpark met een historiek, dat is ideaal voor omliggende scholen om uit de klas te komen en actief te leren. Leerlingen van de buurtscholen Sint-Norbertus en Matadi staken mee de handen uit de mouwen.

“We hebben in de klas al geleerd over biodiversiteit en het belang van bomen. En over de abdij. Het is heel fijn dat de leerlingen vandaag hier mee mogen planten en die lessen nu ook kunnen beleven. Tegelijk planten zij hier letterlijk mee voor hun toekomst”, aldus de leerkrachten van de scholen.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Lalynn Wadera

Schepen, Stad Leuven

Dominique Stels

Dienst erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant

Wim Aertsen

Projectmedewerker landschapszorg en erfgoed, Regionaal Landschap Dijleland

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be