100 klassen doen mee aan Jeugdboekenmaand in Noordrand

Jeugdboekenmand Noordrand is een educatief project waarbij 13 bibliotheken en gemeenten uit de Noordrand inzetten op taalstimulering en leesbevordering bij kinderen. ​
Via het project worden 6 weken lang 100 klassen uit het derde leerjaar bereikt in Asse, Wemmel, Opwijk, Londerzeel, Merchtem, Meise, Grimbergen, Vilvoorde, Kapelle-op-den-Bos, Zaventem, Machelen, Steenokkerzeel en Kampenhout.


De Jeugdboekenmaand in de Noordrand bestaat uit drie delen. Eerst worden de leerlingen via ‘prikkelmomenten’ in de scholen warm gemaakt voor het project. Vervolgens gaan ze naar de bibliotheken voor een lezing van een auteur. Waarna de leerlingen actief aan de slag gaan met taal via een improvisatie-, theater- of zangworkshop. Tot slot krijgt de Jeugdboekenmaand ook een plaats in het vrije tijdsaanbod van de kinderen in de paasvakantie. Zo worden workshops die aansluiten bij de Jeugdboekenmaand opgenomen in de speelpleinwerking van de jeugddiensten.

Auteurs Nadia Babazia, Reina Ollivier, Jan De Kinder, Luc Embrechts, Wout Schildermans, Marjolein Pottie, Wally De Doncker, Tom Schoonooghe, Sofie De Moor en Yasmine Versteele werken mee aan de Jeugdboekenmaand.

“Om dit project te kunnen realiseren werken we samen met verschillende ervaren partners, zoals vzw de Rand, Groep Intro, PIN vzw en de provincie Vlaams-Brabant”, zegt Philip Roosen, voorzitter van IGS Cultuur Noordrand. “We zetten met de Jeugdboekenmaand vooral in op de kinderen van het derde leerjaar via de ​ scholen. Maar we willen hen ook bereiken in hun vrije tijd.”

Een klas volgt de theaterworkshop in de bib van Steenokkerzeel.
Een klas volgt de theaterworkshop in de bib van Steenokkerzeel.

“De kwaliteit van ons onderwijs staat of valt met de kwaliteit van het lezen. Zeker in deze regio is het belangrijk dat alle kinderen goed Nederlands kunnen lezen. Dat helpt hen op school en in hun latere beroepsleven. De Jeugdboekenmaand is een project dat hier op heel creatieve manier een steentje toe bijdraagt. En daarom investeren we 12.000 euro in dit project”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde van Vlaams karakter en onderwijs.


Meer info
: https://www.cultuurnoordrand.be/projecten/jeugdboekenmaand-noordrand-2024

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Philip Roosen

Voorzitter, IGS Cultuur Noordrand

Peter Biondi

Vlaams karakter, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be