10 nieuwe ooievaarsnesten in Demer- en Laakvallei

Regionaal Landschap Noord-Hageland plaatste, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, 10 ooievaarsnesten in de Demer- en Laakvallei. Op die manier wordt de aanwezigheid van deze vogel in de regio versterkt.

Op 3 februari plaatsten medewerkers van het Regionaal Landschap Noord-Hageland ooievaarsnesten in de Demervallei
Op 3 februari plaatsten medewerkers van het Regionaal Landschap Noord-Hageland ooievaarsnesten in de Demervallei

10 nieuwe ooievaarsnesten in Noord-Hageland

In de Demer-en Laakvallei komen steeds meer ooievaars voor. Ze overvliegen het gebied, zoeken er hun voedsel of rusten er uit. Om de vogels een kans te geven een nest te maken en tot broeden te komen, inventariseerde Regionaal Landschap Noord-Hageland het gebied en plaatste de nesten gespreid op locaties die geschikt zijn als leefgebied voor ooievaar. Een ooievaarsnest is een nest met een diameter van 1,2 meter, dat bevestigd wordt op een paal van zo’n 8 meter hoog.

Een ooievaarsnest, geplaatst op een bestaande verlichtingspaal aan het Bruggenhof in Begijnendijk
Een ooievaarsnest, geplaatst op een bestaande verlichtingspaal aan het Bruggenhof in Begijnendijk

“Het plaatsen van deze ooievaarsnesten is het eerste gerealiseerde project van 2023 om de biodiversiteit in onze regio extra kansen te geven. ‘Een (t)huis voor de ooievaar’ is een duurzaam biodiversiteitsproject en we investeerden hier 28.875 euro in”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “Naast de ooievaarspalen vindt men in de verschillende gemeenten poëtische blikvangers met gedichten over ooievaars. Zo geven we op een ludieke manier informatie over de ooievaars.”

De plaatsing van een ooievaarsnest aan de Maagdentoren in Zichem
De plaatsing van een ooievaarsnest aan de Maagdentoren in Zichem

De 10 ooievaarspalen worden in 6 gemeenten geplaatst op 7 verschillende locaties. Ze zijn zichtbaar vanop toegankelijke wandelpaden. De gebieden zelf zijn niet toegankelijk.

De ooievaarspalen staan:

  • Aarschot, Demermeander aan Kasteel van Nieuwland (2 palen)
  • Begijnendijk, Oud voetbalveld bruggenhof (2 palen)
  • Diest, Webbekoms Broek (1 paal)
  • Scherpenheuvel – Zichem, Maagdentoren (2 palen)
  • Rotselaar samenvloeiiing Demer en Dijle (1 paal)
  • Tremelo: Ninde Waegenbrug (1 paal)
  • Tremelo, Veldonkhoeve (privé) (1 paal)
Locaties van de 10 nieuwe ooievaarsnesten
Locaties van de 10 nieuwe ooievaarsnesten


Demer- en Laakvallei worden ooievaarsvallei van Vlaanderen

Eind juli 2016 plaatste het Agentschap Natuur en Bos, in samenwerking met het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek, reeds een ooievaarsnest in Diest. Sinds 2018 is het nest bewoond door een koppel ooievaars en ook in 2022 was er een broedsel.

De ooievaars op hun nest in het Webbekoms Broek (2022)
De ooievaars op hun nest in het Webbekoms Broek (2022)

“In de Demer- en Laakvallei passeren elk jaar wel ooievaars. Maar het was al honderd jaar geleden dat er nog een ooievaarskoppel broedde. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat doortrekkende ooievaars een nest bouwen in Vlaanderen. De volledige Demer- en Laakvallei is een geschikt leefgebied waarin ooievaars in een natuurlijke omgeving kunnen nestelen. Met dit project helpen de partners, zoals de gemeenten en terreinbeheerders, de vogels een handje. Op deze manier hopen we binnen enkele jaren van een ooievaarsvallei te kunnen spreken in het Hageland”, zegt Julien Delauré, voorzitter van Regionaal Landschap Noord Hageland.


De partners van het project ‘Een (t)huis voor de ooievaar’ zijn de provincie Vlaams-Brabant, ​ Regionaal Landschap Noord Hageland, de steden Diest, Scherpenheuvel-Zichem en Aarschot, de gemeenten Begijnendijk, Tremelo en Rotselaar, Natuurpunt Oost-Brabant en lokale Natuurpuntafdelingen, Agentschap Natuur en Bos en De Vlaamse Waterweg. ​

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Lies Staes

Medewerker communicatie, Regionaal Landschap Noord-Hageland

Greet De Prins

Communicatie Regionale Landschappen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be