1 dag niet

Nationale actiedag tegen woninginbraken

Deze week vindt de zevende editie van ’1 dag niet’ plaats, de nationale actiedag tegen woninginbraken. Met ‘1 dag niet’ wil de overheid de burger sensibiliseren over inbraakpreventie. Wist je dat de gelegenheidsinbreker zijn inbraakpoging na 3 minuten opgeeft? Met een aantal kleine maatregelen en goede gewoonten maak je het de inbreker moeilijker en verklein je de kans op een inbraak aanzienlijk. Het tijdstip van de actie, de week van 19 tot 25 oktober, valt elk jaar samen met de overgang naar het winteruur. Tijdens de korte herfst- en winterdagen stijgt het aantal inbraken aanzienlijk hoger.

 

Sinds 2014 daalt het aantal woninginbraken in België. ​ In Vlaams-Brabant daalde het aantal woninginbraken met ongeveer 40% in de periode van 2014 tot en met 2019. Deze dalende trend is er onder andere dankzij de vele preventiecampagnes, de APNR camera’s, meer blauw op straat en de vele buurtinformatienetwerken waarbij burgers samen extra aandachtig zijn voor verdachte situaties. Deze daling wil echter niet zeggen dat er geen verdere acties meer nodig zijn. ​

"De materiële en psychologische gevolgen van inbraken blijven ingrijpend,” zegt ​ gouverneur Jan Spooren. ​ “We denken dan aan slecht slapen, het thuis gevoel kwijt zijn of constante angst. We zien in de recente veiligheidsmonitor van 2018 dat de Vlaams-Brabander woninginbraak het vierde belangrijkste buurtprobleem vindt na verkeersproblemen en zwerfvuil".

Dit jaar focust de actiedag op inbraken via de eerste verdieping. ​
“Politiediensten stellen namelijk vast dat steeds meer inbrekers via deze verdieping de woningen betreden, denk maar aan ramen op kiep, minder goed beveiligde ramen, enkel een alarm op het gelijkvloers”, zegt gouverneur Jan Spooren. ​ "Corona zorgt er voor dat dit jaar de actie grotendeels zal verlopen via sociale media, maar ook via lokale reclame-panelen en digitale schermen".

Gouverneur Jan Spooren was vandaag voor “1 dag niet” aanwezig tijdens de actie in Aarschot. ​
De diefstalpreventieadviseur van de politiezone Aarschot bemant er samen met enkele wijkinspecteurs een stand aan de Grenadier Guard in het centrum van de stad. De bewoners konden er terecht voor informatie over inbraakpreventie en de politie sensibiliseert de bewoners om hun ramen en deuren goed af te sluiten wanneer ze hun woning verlaten. ​

Foto: Gouverneur Spooren en burgemeester Rutten brengen bezoek aan politiestand in Aarschot

De actie van de politiezone Aarschot kan op de volledige steun rekenen van burgemeester Gwendolyn Rutten: “Het is belangrijk dat we alert blijven en de nodige maatregelen treffen om onze woningen te beveiligen tegen inbraak. Hoe moeilijker we het inbrekers maken, hoe kleiner de kans op diefstal. Van harte dank aan de politiezone Aarschot om mee hun schouders te zetten onder ‘1 dag niet’.

Nuttige preventietips, filmpjes en promotiemateriaal: ​ https://www.1dagniet.be

 

Jan Spooren

Gouverneur, Provincie Vlaams-Brabant

 
Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be